Poistuminen | Toimielimet | Kaavoitus- ja ympäristölautakunta | Pöytäkirja 20.04.2017 | Avaa haku




Kaavoitus- ja ympäristölautakunta

§ 30

20.04.2017

 

Poikkeaminen ympäristönsuojelumääräyksistä / Maanalainen öljysäiliö / Presidentinkatu 20, RN:o 529-5-9-10

 

Kaavoitus- ja ympäristölautakunta 20.04.2017 § 30

 

Ympäristönsuojelutarkastaja Tiina Kemppi 31.3.2017:

 

Asia

 

Poikkeaminen Naantalin kaupungin ympäristönsuojelumääräyksistä § 28 / öljysäiliön käytöstä poistaminen

 

Hakija

 

Inkeri Tuuna ja Henri Salonen

 

Kiinteistö

 

Hakemus koskee osoitteessa Presidentinkatu 20, Naantali sijaitsevaa kiinteistöä RN:o 529-5-9-10.

 

Hakemus

Hakija on 23.3.2017 toimittanut kaavoitus- ja ympäristölautakunnalle hakemuksen, jossa haetaan lupaa poiketa ympäristönsuojelumääräyksistä. Lupaa haetaan 5 m3 öljysäiliön maahan jättämiseksi. Säiliö sijaitsee talon välittömässä läheisyydessä. Säiliön poisto vanhan rakennuksen läheisyydestä voi aiheuttaa riskiä talolle. Öljysäiliön maasta poistaminen aiheuttaisi lisäksi suurempia maanpäällisiä korjaustoimenpiteitä raskaiden työkoneiden ja säiliön sijainnin takia.

 

Öljysäiliö on poistettu käytöstä syyskuussa 2007, jolloin öljysäiliö tyhjennettiin ja puhdistettiin.

 

Öljysäiliö on tarkastettu tarkastusliikkeen toimesta öljysäiliön käytöstä poiston yhteydessä 13.9.2007. Tarkastuspöytäkirjan mukaan kyseessä on maanalainen, metallinen öljysäiliö. Tarkastuspöytäkirjassa öljysäiliö on todettu ehjäksi.

 

Naantalin kaupungin ympäristönsuojelumääräykset

 

Naantalin kaupungin ympäristönsuojelumääräyksissä (kaupunginvaltuusto 11.4.2012 § 20) määrätään seuraavaa:

28 § Maanalaisten säiliöiden käytöstä poistaminen

Käytöstä poistettavat maanalaiset polttoneste- ja kemikaalisäiliöt sekä putkistot on poistettava maasta ja toimitettava asianmukaisen luvan omaavalle laitokselle. Poiston yhteydessä tulee selvittää maaperän ja pohjaveden mahdollinen pilaantuminen. Mikäli maaperää tai pohjavettä epäillään pilaantuneeksi, tulee siitä välittömästi ilmoittaa Naantali kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselle.

 

30 § Poikkeaminen ympäristönsuojelumääräyksistä

 

Ympäristönsuojeluviranomainen voi kirjallisen hakemuksen perusteella ja erityisestä syystä myöntää yksittäistapauksessa luvan poiketa näistä määräyksistä. Poikkeamisesta ei saa aiheutua näiden määräysten tavoitteiden syrjäytymistä.

 

Hakemusasiakirjat olivat nähtävillä kokouksessa.

 

YMPÄRISTÖPÄÄLLIKKÖ:

 

Kaavoitus- ja ympäristölautakunta päättää hakemuksesta seuraavaa:

Poikkeaminen ympäristönsuojelumääräyksistä myönnetään.

 

Kiinteistöllä sijaitseva maanalainen käytöstä poistettu öljysäiliö voidaan jättää poistamatta maasta. Öljysäiliö on puhdistettu ja poistettu käytöstä. Säiliö tulee täyttää puhtaalla hiekalla ja säiliön maanpäälliset täyttö- ja ilmaputket poistaa ja tulpata. Toimenpiteet tulee tehdä 31.8.2017 mennessä.

 

Mikäli myöhemmin todetaan, että säiliöstä on voinut päästä öljyä maaperään, tulee kiinteistön omistajan selvittää vahingon laajuus. Mahdollisista jatkotoimista päätetään erikseen. Pilaantuneen maan käsittelyssä ja puhdistamisessa toimivaltainen viranomainen on Varsinais-Suomen ELY-keskus. Pilaantumisen aiheuttaja on vastuussa aiheuttamastaan haitasta.

 

Kiinteistön haltijan vaihtuessa tämä päätös on annettava kiinteistön uudelle haltijalle.

 

Perustelut

 

Öljysäiliö sijaitsee asuinrakennuksen välittömässä läheisyydessä, jolloin säiliön poistaminen voi olla riski rakennukselle. Lautakunta katsoo, että säiliön paikalleen jättämisestä ja hiekalla täyttämisestä ei voida olettaa aiheutuvan ympäristölle haittaa. Säiliö on tarkastettu syyskuussa 2007 ja todettu tällöin ehjäksi. Säiliö ei sijaitse luokitellulla pohjavesialueella. Kohteeseen on tehty tarkastus 31.3.2017. Säiliön täyttämiseen ja putkistojen poistamiseen ja tulppaamiseen annettu määräaika on kohtuullinen.

 

Sovelletut oikeusohjeet

Ympäristönsuojelulaki (527/2014) § 202

Naantalin kaupungin ympäristönsuojelumääräykset (kvalt 11.4.2012 § 20)

Maksu

 

Tämän asian käsittelystä peritään Naantalin kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisen taksan (kh 20.10.2014 § 406) mukainen maksu. Taksan mukaan ympäristönsuojelumääräyksistä poikkeamisen maksu on satakuusikymmentäviisi euroa (165) euroa.

 

Muutoksenhaku

 

Muutosta päätökseen saa hakea valittamalla Vaasan hallinto-oikeuteen. Valitusosoitus on päätöksen liitteenä. Asian käsittelystä perittävästä maksusta valitetaan samassa järjestyksessä kuin pääasiasta.

 

Päätösote ja lasku toimitetaan hakijalle.

 

Ote tiedoksi sähköisesti

 

Varsinais-Suomen aluepelastuslaitos

Rakennusvalvontaviranomainen

 

KAAVOITUS- JA YMPÄRISTÖLAUTAKUNTA:

 

Ympäristöpäällikön ehdotus hyväksyttiin.



Poistuminen | Toimielimet | Kaavoitus- ja ympäristölautakunta | Pöytäkirja 20.04.2017 | Avaa haku