Poistuminen | Toimielimet | Kaavoitus- ja ympäristölautakunta | Pöytäkirja 20.04.2017 | Avaa haku




Kaavoitus- ja ympäristölautakunta

§ 29

20.04.2017

 

Kehotus ja toiminnanharjoittajan kuuleminen / Maskun Murske Oy

 

Kaavoitus- ja ympäristölautakunta 20.04.2017 § 29

 

Ympäristöpäällikkö Marjut Taipaleenmäki 12.4.2017:

 

Viite

 

Ympäristölupapäätös Maskun Murske Oy,

kaavoitus- ja ympäristölautakunta 14.12.2016 § 86

 

Asia

 

Kehotus ja toiminnanharjoittajan kuuleminen

 

Asian aikaisemmat vaiheet

 

Valitukset

 

Naantalin kaupungin ympäristötoimeen on tullut useita valituksia Maskun Murske Oy:n ympäristöluvan rikkomuksista. Valituksissa myös edellytetään toimenpiteitä valitusten johdosta.

 

Valitusten mukaan toiminta-alueella on murskattu kiviainesta ainakin 3.3., 8.3., 9.3., 13.3. ja 23.3. kello 20.00 jälkeen. Ympäristöluvan lupamääräyksen 5 mukaan "Kiviaineen murskausta saa tehdä ajanjaksolla 16.8.-14.6. arkisin maanantaista perjantaihin klo 7.00-20.00".

 

6.4.2017 tulleen valituksen mukaan kiinteistöllä rikotetaan kiveä klo 18.30. Ympäristöluvan lupamääräyksen 5 mukaan "Rikottamista saa tehdä arkisin maanantaista perjantaihin klo 8.00-17.00"

 

Maastokäynnit ja yhteydenotot toiminnanharjoittajaan

 

7.3. ja 24.3.2017 tehdyillä käynneillä paikan päällä on todettu, että pölyntorjunta ei ole ollut riittävää ja toiminnasta aiheutuu pölyhaittaa. Ympäristöluvan lupamääräyksen 11 mukaan "Pölyn leviämistä on estettävä laitteistojen riittävällä koteloinnilla, pudotuskorkeutta säätämällä sekä kastelulla tai käyttämällä pölyn leviämisen kannalta muuta parasta käyttökelpoista tekniikkaa".

 

7.3.2017 tehdyllä käynnillä paikan päällä todettiin, että seulontaa tehtiin ympäristölupa-alueen viereisellä tontilla. Seula on myöhemmin siirretty toiminnanharjoittajan alueelle.

 

7.3. ja 24.3.2017 tehdyillä käynneillä paikan päällä todettiin, että toiminnanharjoittaja varastoi ympäristöluvan nojalla murskattua mursketta lupa-alueen (529-8-12-13) ulkopuolella luvanhaltijan tontin viereisellä kiinteistöllä, jonka omistaa Kiinteistö Oy Naantalin Linkki (529-8-12-12). Ympäristöluvan mukaan "Kiviaines varastoidaan tontilla varastokasoissa".

 

Toiminnanharjoittajaan (Harri Nylund) on oltu useaan kertaa puhelimitse yhteydessä ympäristöluvan lupamääräysten noudattamisen johdosta. Toiminnanharjoittajan kanssa oli sovittu myös pidettäväksi neuvottelu lupa-asioiden johdosta ja käynti paikan päällä, mutta toiminnanharjoittaja on ollut estynyt saapumasta eikä uutta neuvotteluaikaa ole saatu sovittua toiminnanharjoittajan kiireiden vuoksi.

 

Muualta kiinteistölle murskattavaksi tuotu kiviaines

 

Ympäristöluvan lupamääräyksen 4 mukaan muualta kiinteistölle murskattavaksi tuotavan kiviaineen määrä saa olla enintään 5 000 tonnia vuodessa.

 

Toiminnanharjoittaja on selvityksessään 24.3.2017 selvittänyt toiminta-alueelle muualta murskattavaksi tuodun kiviaineksen määriä. Selvityksen mukaan toiminta-alueelle on muualta tuotu murskattavaksi kiviainesta 1.1.-15.3.2017 yhteensä 889 tonnia. Ympäristötoimi on pyytänyt Maskun Murske Oy:lle toimitetun kiviaineksen määrät toiminnanharjoittajilta, joiden tiedetään toimittaneen kiviainesta Maskun Murske Oy:lle. Toiminnanharjoittajilta saatujen selvitysten mukaan Maskun Murske Oy:lle on toimitettu kiviainesta murskattavaksi alkuvuodesta 2017 yhteensä 5 342,5 tonnia. Maskun Murske Oy:ltä saadussa selvityksessä esitetyt kiviaineksen määrät eivät lainkaan täsmää muilta toiminnanharjoittajilta saatujen selvitysten mukaisiin kiviainesten määriin.

 

Ympäristöluvan mukaan toiminta voitiin aloittaa lupapäätöksen mukaisesti mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta 10 000 euron vakuutta vastaan. Luvanhaltija jätti vakuuden Naantalin kaupungille 16.2.2017. Maskun Murske Oy:lle ympäristölupa-alueelle on saatujen selvitysten mukaan tuotu kiviainesta murskattavaksi jo ennen vakuuden jättämistä. Ympäristölupapäätöksestä on valitettu Vaasan hallinto-oikeuteen.

 

Selvitykset

 

Toiminnanharjoittajalta on 14.3.2017 ja toistamiseen 22.3.2017 sekä 6.4.2017 pyydetty selvitystä lupamääräysten rikkomisesta.

 

Maskun Murske Oy on 24.3.2017 jättänyt pyydetyn selvityksen kaavoitus- ja ympäristölautakunnalle.

 

Selvityksen mukaan murskausta on tehty luvan sallimina aikoina, jonka jälkeen on tehty laitteistojen asemointia, huoltotöitä ja koeajoja. Kiven käsittelyä on suoritettu näiden aikojen ulkopuolella. Selvityksen mukaan työtä on tehty lupa-alueella.

 

Selvityksen mukaan kiviainesta on tuotu murskattavaksi 1.1.-15.3.2017 yhteensä 889 tonnia viideltä eri toiminnanharjoittajalta.

 

Maskun Murske Oy on vuokrannut toiminta-alueen viereiseltä Treeva Oy:n tontilta tilaa murskeen tilapäiseen säilytykseen ja kuljettanut mursketta pois suoraan omiin urakkakohteisiinsa. Mursketta on varastoitu myös lupa-alueella.

 

Toiminnan aiheuttamasta melusta on 10.3.2017 tehty melumittaus konsultin toimesta. Mittaukset tehtiin neljässä eri pisteessä. Tulokset ovat suuntaa antavia, koska mittausjaksot olivat lyhyitä eikä mittausolosuhteet olleet ympäristömelun mittausohjeen mukaiset. Mittaustulosten mukaan melu ei ylittänyt missään mittauspisteessä valtioneuvoston päätöksen ohjearvoa 55 dB eikä melu ollut iskumaista.

 

Maskun Murske Oy on 7.4.2017 jättänyt pyydetyn selvityksen kaavoitus- ja ympäristölautakunnalle.

 

Selvityksen mukaan 6.4.2017 alueella on suoritettu rikotusta klo 17.00 saakka ja kallion porausta ja murskausta klo 20.00 saakka. Selvityksessä viitataan melumittauksiin, joiden mukaan melutasot eivät ylitä sallittuja melutasoja. Lisäksi selvityksessä viitataan lähialueella tehtäviin rakennustöihin, joista mahdollisesti voi aiheutua työn ääniä.

 

Toimet lainvastaisen menettelyn johdosta

 

Ympäristönsuojelulain 175 §:n, 176 §:n ja 179 §:n mukaan valvontaviranomaisen keinoja puuttua lainvastaiseen toimintaan ovat asian selvittäminen, kehotus, määräys tai kielto, joita voidaan tehostaa hallintopakolla, toiminnan välitön keskeyttäminen sekä tutkintapyyntö esitutkintaviranomaiselle (poliisille).

 

Mikäli kehotus ei ole riittävä toimenpide lupamääräysten noudattamiseksi, valvontaviranomainen voi antaa toiminnanharjoittajalle määräyksen toimia tietyllä tavalla sekä tehostaa velvoitetta uhkasakolla tai teettämisen uhkalla. Mikäli voidaan todeta, että laiminlyönnit ovat tietoisia eikä toiminnanharjoittaja ryhdy viranomaisen kehotuksesta korjaamaan tilannetta, voi valvontaviranomainen tehdä tutkintapyynnön poliisille.

 

Toiminnan välitön keskeyttäminen (YSL 181 §) on mahdollista kiireellisissä tapauksissa, kun ympäristön pilaantumisen tai terveyden vaara on välitön ja vakava. Ympäristölle aiheutuvien haittojen on oltava huomattavia, jotta keskeyttämiseen voidaan ryhtyä ja keskeyttäminen onkin poikkeuksellinen toimenpide.

 

Valitukset ja toiminnanharjoittajan selvitykset sekä alueelta otettuja valokuvia oli nähtävänä kokouksessa.

 

YMPÄRISTÖPÄÄLLIKKÖ:

 

Kaavoitus- ja ympäristölautakunta päättää antaa kehotuksen ympäristölupamääräysten noudattamiseksi ja kuulla asianosaista Maskun Murske Oy:tä.

 

Kehotus

 

Naantalin kaupungin ympäristönsuojeluviranomainen kehottaa Maskun Murske Oy:tä/Harri Nylundia välittömästi noudattamaan ympäristöluvan määräyksiä.

 

Ympäristöluvanvaraista toimintaa voidaan harjoittaa vain lupa-alueella. Mikäli ympäristöluvanvaraista toimintaa aiotaan harjoittaa ympäristölupa-alueen (529-8-12-13) viereisellä kiinteistöllä (529-8-12-12), tulee ympäristölupaan hakea muutosta Naantalin kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselta.

 

Muualta alueelle murskattavaksi tuotavan kiviaineksen määrä on jo ylittänyt ympäristölupapäätöksessä sallitun vuotuisen määrän, joten vuoden 2017 aikana ei kiinteistölle voi muualta tuoda enää kiviainesta murskattavaksi.

 

Asianosaisen kuuleminen

 

Mikäli nyt annettua kehotusta ei noudateta ja ympäristöluvan lupamääräysten vastainen menettely edelleen jatkuu, Naantalin kaupungin ympäristönsuojeluviranomainen harkitsee velvoittavansa Maskun Murske Oy:n saattamaan toimintansa ympäristöluvan määräysten 4, 5 ja 11 mukaiseksi sekä varastoimaan kiviaineksen luvanvaraisella alueella. Määräyksen noudattamisen tehosteeksi voidaan asettaa uhkasakkolain (1113/2000) mukainen sakon uhka.

 

Toiminnanharjoittajalle varataan ympäristönsuojelulain(527/2014) 185 §:n ja hallintolain (434/2003) 34 §:n mukaisesti tilaisuus selityksen antamiseen asiassa. Erityisesti pyydetään antamaan selitys toiminta-aikojen noudattamisesta, pölyn torjunnasta ja toimenpiteistä, joihin pölyn torjumiseksi on ryhdytty, alueelle muualta murskattavaksi toimitetun kiviaineksen määrästä (lähtöpaikka, toimitusaika ja määrä) sekä murskeen varastoinnista alueella. Selitys on toimitettava 5.5.2017 mennessä Naantalin kaupungin kaavoitus- ja ympäristölautakunnalle osoitteella kirjaamo@naantali.fi.

 

Selityksen antamatta jättäminen ei estä asian jatkokäsittelyä.

 

KAAVOITUS- JA YMPÄRISTÖLAUTAKUNTA:

 

Ympäristöpäällikön ehdotus hyväksyttiin.



Poistuminen | Toimielimet | Kaavoitus- ja ympäristölautakunta | Pöytäkirja 20.04.2017 | Avaa haku