Poistuminen | Toimielimet | Kaavoitus- ja ympäristölautakunta | Pöytäkirja 20.04.2017 | Avaa haku




Kaavoitus- ja ympäristölautakunta

§ 31

20.04.2017

 

Vesienhallinta- ja tarkkailusuunnitelman hyväksyminen / V-S Puutarhamulta Oy

 

Kaavoitus- ja ympäristölautakunta 20.04.2017 § 31

 

Ympäristönsuojelutarkastaja Tiina Kemppi 28.3.2017:

 

Asia

 

Päätös V-S Puutarhamulta Oy:n vesienhallinta- ja tarkkailusuunnitelmasta.

 

Toiminnanharjoittaja ja sijainti

 

V-S Puutarhamulta Oy

Lautamiehenkatu 3

20780 Kaarina

 

Laitos sijaitsee Naantalin kaupungin Ladvon kylässä, Isosuon jätekeskuksen alueella, kiinteistöllä 529-24-9908-1001, osoitteessa Isosuontie 137, Raisio.

 

Asian vireilletulo

 

Vesienhallinta- ja tarkkailusuunnitelma on toimitettu Naantalin kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselle 27.2.2017.

 

Päätös, johon tarkkailu perustuu

 

Naantalin kaupungin kaavoitus- ja ympäristölautakunta on 16.6.2016 § 36 myöntänyt V-S Puutarhamulta Oy:lle ympäristönsuojelulain mukaisen ympäristöluvan mädätysjäännöksen käsittelyyn Isosuon jätekeskuksen alueella. Ympäristöluvan lupamääräyksessä 8 ja 23 on toiminnanharjoittajaa edellytetty toimittamaan vesienhallinta- ja tarkkailusuunnitelmat hyväksyttäväksi määräpäivään mennessä:

 

Lupamääräys 8: Kenttäalueen vesienhallinnasta tulee yhteistyössä Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:n kanssa laatia suunnitelma, jossa esitetään laitoksen kenttäalueen valumavesien johtaminen rakenteineen. Vesienhallintasuunnitelma toteuttamisaikatauluineen tulee toimittaa Naantalin kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselle hyväksyttäväksi.

 

Lupamääräys 23: Toiminnanharjoittajan on seurattava laitoksen kenttäalueelta kertyvien valumavesien laatua sekä niiden aiheuttamaa kuormitusta. Seurannan järjestämiseksi toiminnanharjoittajan tulee yhteistyössä Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:n kanssa laatia vesien tarkkailusuunnitelma, joka on toimitettava Naantalin kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselle hyväksyttäväksi.

 

Vesien hallinta ja tarkkailusuunnitelma

 

Vesienhallintasuunnitelma

 

Vesienhallintasuunnitelman mukaan alue on aikoinaan rakennettu avoimeksi alueeksi. Alueen keskellä itä-länsi suunnassa kulkee matala harjanne, joka ohjaa harjanteen pohjoispuoleiset vedet mullankäsittelyalueen pohjoispuolella olevaan kahteen avo-ojaan, jotka johtavat suoto- ja valumavedet ojien keskellä olevaan sadevesikaivoon ja siitä edelleen putkiojassa alueen läpi pohjois-eteläsuunnassa alueen eteläpuolella olevaan painanteeseen. Painanteesta vedet johtuvat rummun kautta valuma-altaaseen, josta ne pumpataan Raision kaupungin viemäriverkostoon.

 

Harjanteen etelänpuoleiset vedet ohjautuvat toiminta-alueelta pääosin alueen lounaispuolella kulkevaan avo-ojaan ja edelleen em. painanteeseen. Toimistorakennuksen eteläpuolelta kohti itään kulkee lyhyt avo-oja johtaen yläpuolelta tulevat toiminta-alueen vedet painanteeseen.

 

Avo-ojat kunnostetaan noin kaksi kertaa vuodessa. Toiminta-alue on asfaltoitu.

 

Vesientarkkailusuunnitelma

 

Vesien tarkkailua esitetään suoritettavan kahdesta tarkkailupisteestä kaksi kertaa vuodessa. Tarkkailupisteet on tarkoitus sijoittaa toiminta-alueen pohjois- ja eteläpuolelle. Pohjoisenpuoleiseksi tarkkailupisteeksi esitetään toiminta-alueen pohjoispuolella olevaa sadevesikaivoa. Tarkkailupisteestä on tarkoitus selvittää rumpuojan kautta kulkevat, ei toimita-alueelta muodostuvat vedet. Etelänpuoleinen tarkkailupiste sijoittuisi alueen etelänpuolella olevaan painanteeseen, joka kokoaa toiminta-alueelta muodostuvat vedet ennen niiden johtumista valuma-altaaseen.

 

Vesinäytteidenotto ja analysointi esitetään suoritettavan Lounais-Suomen vesi- ja ympäristötutkimus Oy:n toimesta Luonais-Suomen Jätehuolto Oy:n vesientarkkailun yhteydessä. Näytteenotto tehtäisiin huhti-toukokuussa ja loka-marraskuussa. Vesinäytteistä on tarkoitus tutkituttaa kiintoaine, pH, biologinen hapenkulutus, kokonaistyppi ja kokonaisfosfori.

 

Asian käsittely

 

Kiinteistöllä on suoritettu tarkastus 23.3.2017. Tarkastuksesta on laadittu muistio, joka on liitetty asiakirjoihin.

 

Vesienhallinta- ja tarkkailusuunnitelmasta on pyydetty lausunto Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:tä. Lounais-Suomen Jätehuolto Oy toteaa 29.3.2017 antamassaan lausunnossaan seuraavaa:

 

"V-S Puutarhamullan lsosuontie 137 kiinteistöllä sijaitsevan laitoksen kentällä muodostuvat valumavedet johdetaan lsosuon jätekeskuksen tasausaltaaseen. Tasausaltaasta vedet johdetaan viemäriin ja käsitellään jätevedenpuhdistamossa. Vesienhallinta- ja tarkkailusuunnitelmaa on edellytetty V-S Puutarhamulta Oy:n ympäristöluvassa (16.6.2016 § 36) lupamääräyksessä 8 ja 23.

 

Lounais-Suomen Jätehuolto on kommentoinut vesien hallinta- ja tarkkailusuunnitelman luonnosta V-S Puutarhamullalle 23.1.2017. Kommenteissa on todettu, että alueelle tulisi sijoittaa kolmas havaintopiste pohjoispuolelle tai sijoittaa putki 1 pohjoisemmaksi Puutarhamullan vaikutusalueen ulkopuolelle, jotta piste edustaa taustapitoisuutta eikä sinne tule vesiä V-S Puutarhamullan alueelta lännestä.

 

Lausuntopyynnön liitteenä ollessa päivitetyssä kartassa putki 1 on sijoitettu yläkentälle V-S Puutarhamullan vaikutusalueen ulkopuolelle, kuten toivottiinkin aikaisemmassa kommentissa. Suunnitelman tekstissä kuitenkin puhutaan vielä putken 1 sijoittamisesta sekoitusaltaan (kartassa nro 27) alapuolella olevaan kaivoon, vaikka putki 1 on päivitetyssä kartassa sijoitettu sekoitusaltaan (27) pohjoispuolella olevaan kaivoon. Suunnitelman tekstiosa tulisi siis päivittää vastaamaan kartan kuvausta.

 

Muilta osin Lounais-Suomen Jätehuollolla ei ole huomautettavaa vesienhallinta- ja tarkkailusuunnitelmasta."

 

V-S Puutarhamulta Oy on 30.3.2017 toimittanut päivitetyn tekstiosan vesienhallinta- ja tarkkailusuunnitelmaan.

 

Vesienhallinta- ja tarkkailusuunnitelma olivat nähtävillä kokouksessa.

 

YMPÄRISTÖPÄÄLLIKKÖ:

 

Kaavoitus- ja ympäristölautakunta hyväksyy V-S Puutarhamulta Oy:n 30.3.2017 päivitetyn vesienhallinta- ja tarkkailusuunnitelman esitetyn mukaisesti.

 

Valvontaviranomainen voi ympäristöluvan lupamääräyksen 23 mukaisesti tarvittaessa muuttaa hyväksytyssä tarkkailusuunnitelmassa annettuja tarkkailumääräyksiä.

 

Päätöksen täytäntöönpano

 

Tätä päätöstä on noudatettava mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta.

 

Sovelletut oikeusohjeet

 

Ympäristönsuojelulaki (527/2014) § 64 ja 200

 

Käsittelymaksu ja sen määräytyminen

 

Tämän asian käsittelystä peritään Naantalin kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisen taksan (kh 20.10.2014 § 406) mukainen maksu. Taksan mukaan tarkkailusuunnitelman käsittelyn ja hyväksymisen maksu on neljäsataaneljäkymmentä euroa (440) euroa.

 

Päätöksen antaminen

 

Päätös annetaan julkipanon jälkeen 26.4.2017

 

Päätös ja maksu

 

V-S Puutarhamulta Oy, Lautamiehenkatu 3, 20780 Kaarina

 

Jäljennös päätöksestä

 

Lounais-Suomen Jätehuolto Oy

 

Muutoksenhaku

 

Tähän päätökseen tyytymätön voi hakea muutosta Vaasan hallinto-oikeudelta valittamalla. Asian käsittelystä perittävästä maksusta valitetaan samassa järjestyksessä kuin pääasiasta. Muutoksenhakuohje on liitteenä.

 

KAAVOITUS- JA YMPÄRISTÖLAUTAKUNTA:

 

Ympäristöpäällikön ehdotus hyväksyttiin.



Poistuminen | Toimielimet | Kaavoitus- ja ympäristölautakunta | Pöytäkirja 20.04.2017 | Avaa haku