Poistuminen | Toimielimet | Kaupunginvaltuusto | Pöytäkirja 24.04.2017 | Avaa haku




Kaupunginvaltuusto

§ 58

20.06.2016

Kaupunginhallitus

§ 249

15.08.2016

Saaristolautakunta

§ 6

28.02.2017

Kaupunginhallitus

§ 95

20.03.2017

Kaupunginvaltuusto

§ 41

24.04.2017

 

Valtuutettu Samuli Santalahden ym. valtuustoaloite Röölän taajaman kehittämistä koskevan kokonaissuunnitelman laatimisesta

 

478/00.07.01/2016

 

Kaupunginvaltuusto 20.06.2016 § 58

 

Valtuutettu Samuli Santalahti luki ja jätti valtuuston kokouksessa seuraavan seitsemän valtuutetun allekirjoittaman aloitekirjelmän:

 

"Röölän taajaman kehittämisestä on viime vuosina tehty Naantalin kaupunginvaltuustossa lukuisia aloitteita. Tämä kertoo siitä, että huoli aikaisemmin vireän taajaman kehittämisestä on laaja ja vilpitön.

 

Aloitteiden käsittelyn yhteydessä on perusongelma kirkastunut; kun liikennettä ja ihmisiä ei ole, ei ole myöskään palveluille kasvualustaa.

 

Jos todella haluamme kehittää Röölästä vireän ja toimivan saaristokohteen, pitäisi laatia selkeä kokonaissuunnitelma investointiohjelmineen, jotta pääsemme yksittäisistä irrallisista kohteista kokonaisvaltaiseen suunnitteluun. Yhteistyötahoina voisivat olla Turku ja ELY-keskus, eikä EU-rahoitusmahdollisuuttakaan kannata unohtaa.

 

Esimerkiksi tiedämme, Turun kilpailuttaman vesibussiliikenteen nykyinen sopimus on päättymässä 2016. Naantalin tulisikin pikaisesti selvittää onko mahdollista, että vesibussiliikenne voisi jatkua Röölään ja Maisaareen.

 

Toimiva yhteys edellyttäisi Sattirauman sillan rakentamista joko avattavaksi tai korkeammaksi sillaksi, jolloin sujuva ja aikataulullisesti kestävä vesibussiliikenne voisi toimia Turusta Vepsän kautta Röölään ja Maisaareen ja takaisin. Samalla syntyisi uusi toimiva reitti Airiston ja Läntisen saariston välille myös purjeveneille ja isommille moottoriveneille.

 

Naantalin kaupunki on ohjelmissaan profiloitunut saaristo- ja matkailukaupungiksi, ja nyt olisi korkea aika tehdä asian eteen jotakin konkreettista.

 

On selvää että siltainvestointi on suuri, mutta allekirjoittaneet uskovat, että vaikutukset matkailuelinkeinoon ja saariston elävöittämiseen avaisivat meille mahdollisuuden tehdä jotakin suurta ja kestävää koko kaupungin hyväksi."

 

KAUPUNGINVALTUUSTO:

 

Valtuustoaloite merkittiin vastaanotetuksi.

Kaupunginhallitus 15.08.2016 § 249

 

KAUPUNGINJOHTAJA:

 

Kaupunginhallitus lähettää valtuustoaloitteen viestintä- ja kehittämispäällikkö Tiina Rinne-Kylänpäälle valmisteltavaksi ja mahdollisia toimenpiteitä varten.

 

KAUPUNGINHALLITUS:

 

Kaupunginjohtajan ehdotus hyväksyttiin.

Saaristolautakunta 28.02.2017 § 6

 

Viestintä- ja kehittämispäällikkö Tiina Rinne-Kylänpää:

 

Röölän alueella on viime aikoina tapahtunut paljon positiivista kehitystä. Röölän sillitehtaan alueelle on virinnyt uutta yritystoimintaa. Tilat omistaa yksityinen kiinteistösijoitusyhtiö. Vanhasta sillitehtaasta on osa Orkla- konsernin käytössä pakaste/kylmävarastona. Osa vanhemmasta tilasta on vuokrattu yksityiselle venesäilytystilaksi ja osassa tilaa toimii syksyllä 2016 aloittanut Brinkhall Sparkling. Elinkeinoasiamies ja kiinteistösijoitusyhtiö neuvottelevat yhdessä uusien vuokralaisten saamiseksi tiloihin. Yritysten suunnitelmissa Röölä nähdään merkittävänä matkailukohteena ja laajenevana yrityskeskittymänä.

 

Röölään on tehty eri toimijoiden yhteistyönä kyläsuunnitelma, jossa myös yritykset ovat olleet mukana. Yhdistykset ovat aktiivisesti mukana kehittämässä Röölän aluetta, mm. alueella järjestetään useita vuotuisia tapahtumia, teatteritoiminta on vilkasta ja Silliperinnekeskusta kehitetään.

 

Kaupunki on pyrkinyt tukemaan Röölän alueen kehitystä toimimalla tiiviissä yhteistyössä alueen yrittäjien ja yhteisöjen kanssa. Erilaisia yhteistyötapaamisia Röölän kehittämiseksi on järjestetty. On myös selvitetty eri investointi- ja kehittämishankkeiden rahoitusmahdollisuuksia, kuten Leader- ja yritysten kehittämistuet. Alueen matkailullisen vetovoiman lisäämiseksi kaupunki sijoittaa 2 nuorta kesätyöhön silliperinnekeskus Dikseliin, jotta sen aukioloaikoja voidaan laajentaa. Kaupunki on tukenut Röölän yhdistyksiä avustuksilla.

 

Röölän yhteysalusliikennettä ja alueen kehittämistä, erityisesti matkailun, osalta ollaan selvitetty Varsinais-Suomen ELY-keskuksen kanssa käydyissä neuvotteluissa 20.1.2016 ja 16.3.2016 Naantalin kaupungintalolla. Neuvotteluissa on ollut mukana myös Visit Turun ja Paraisten kaupungin edustajat, yhteysalusliikennöitsijöitä sekä rannan liikerakennusten omistaja.

 

ELY-keskus on halukas luovuttamaan kaupungille omistamiaan rannan maa-alueita ja vanhan yhteysaluslaiturin. ELY-keskus voisi osallistua purkamiskuluihin tai vaihtoehtoisesti vanhan laiturin kunnostuskustannuksiin, mikäli kaupunki suostuu ottamaan laiturin omistukseensa. Maa-alueiden siirtyminen kaupungin omistukseen kuitenkin edellyttää alueen asemakaavoitusta, joka kaavoitusohjelman mukaan käynnistyy tämän vuoden aikana. Kaavoituksen jälkeen voidaan toteuttaa maanomistuksen muutokset ja sen yhteydessä tutkitaan rannan muutkin kehittämistarpeet. Asemakaavalla luodaan yrityksille uusia toimintaedellytyksiä. Kaavoitustyön yhteydessä laaditaan tarvittaessa maankäyttösopimuksia.

 

Sattinrauman sillan ratkaisut ja uudet kevyen liikenteen yhteydet selvitetään ELY-keskuksen kanssa kevään aikana.

 

Seudullinen yhteistyö alueen kehittämisessä on tärkeää. Syksyllä 2016 Fölin, Turun kaupungin, Visit Turun ja Naantalin Matkailun kanssa suunniteltiin hanke, jonka tavoitteena oli luoda Fölin lipputuotteena saariston saavutettavuutta lisäävä uusi vesibussireitti Saaronniemi-Vepsä-Maisaari-Röölä-Naantali. Alueellista kehittämisrahaa ei kuitenkaan saatu hankkeelle viime syksyn AIKO-hankehaussa. Rahoituksen selvittäminen jatkuu.

 

VIESTINTÄ- JA KEHITTÄMISPÄÄLLIKKÖ:

 

Saaristolautakunta merkitsee tiedoksi selvityksen ja esittää kaupunginhallitukselle, että valtuustoaloite merkitään loppuun käsitellyksi.

 

SAARISTOLAUTAKUNTA:

 

Viestintä- ja kehittämispäällikön ehdotus hyväksyttiin.

 

Kaupunginhallitus 20.03.2017 § 95

 

KAUPUNGINJOHTAJA:

 

Kaupunginhallitus

 

  • merkitsee saaristolautakunnan valtuutettu Samuli Santalahden ym. aloitteeseen antaman selvityksen tiedokseen ja saattaa sen valtuuston tietoon

 

  • ehdottaa valtuustolle, että valtuutettu Samuli Santalahden ym. aloite merkitään loppuun käsitellyksi.

 

KAUPUNGINHALLITUS:

 

Kaupunginjohtajan ehdotus hyväksyttiin.

Kaupunginvaltuusto 24.04.2017 § 41

 

KAUPUNGINHALLITUS:

 

Kaupunginvaltuusto merkitsee saaristolautakunnan valtuutettu Samuli Santalahden ym. aloitteeseen antaman selvityksen tiedokseen.

 

Valtuutettu Samuli Santalahden ym. aloite merkitään loppuun käsitellyksi.

 

KAUPUNGINVALTUUSTO:

 

Kaupunginhallituksen ehdotus hyväksyttiin.



Poistuminen | Toimielimet | Kaupunginvaltuusto | Pöytäkirja 24.04.2017 | Avaa haku