Poistuminen | Toimielimet | Kaupunginvaltuusto | Pöytäkirja 24.04.2017 | Avaa haku




Kaupunginvaltuusto

§ 85

17.10.2016

Kaupunginhallitus

§ 342

24.10.2016

Kaupunginhallitus

§ 130

03.04.2017

Kaupunginvaltuusto

§ 40

24.04.2017

 

Valtuutettu Ville Vuorion ym. valtuustoaloite matkailuvaikutusten arviointimenettelyn käyttöönotosta Naantalissa

 

677/00.07.01/2016

 

Kaupunginvaltuusto 17.10.2016 § 85

 

Valtuutettu Ville Vuorio luki ja jätti valtuuston kokouksessa seuraavan 25 valtuutetun allekirjoittaman aloitekirjelmän:

 

"Matkailuvaikutusten arviointi päätöksenteossa

 

Viimeisimmät tilastot ja asiakastyytyväisyystutkimukset osoittavat, että Naantalin asemaa Suomen parhaana matkailukaupunkina on horjutettu. Naantalissa asioita ei ole tehty huonosti, mutta muualla on samaan aikaan tehty enemmän ja paremmin. Tilanne on huolestuttava. Jos suuntaa ei saada muutettua, Naantali näivettyy matkailukaupunkina. Pienten korjausliikkeiden sijaan tarvitaan isoja ja nopeita toimenpiteitä.

 

Naantalin maine matkailukaupunkina on paljolti yritysten harteilla, isojen ja pienien. Jokainen asiakaskontakti luo uuden mielikuvan Naantalista ja asiakastyytyväisyys on lunastettava joka päivä uudelleen.

 

Kaupungin oma organisaatio, kaupungin työntekijät ja luottamushenkilöt, voivat omalta osaltaan vaikuttaa siihen, millainen toiminnallinen ympäristö Naantalissa on matkailun kannalta nyt ja tulevaisuudessa. Monet päätökset heijastuvat Naantalissa tavalla tai toisella matkailuun. Kaavoituspuolella näitä esimerkkejä on varmasti eniten, mutta myös muiden hallintokuntien päätöksillä on vaikutuksensa matkailuun.

 

Tämän vuoksi esitän, että Naantalissa otetaan käyttöön matkailuvaikutusten arviointimenettely.

 

Käytännössä menettely tarkoittaa sitä, että kaupungin päätöksenteossa asian esittelijä arvioi aina, onko päätöksellä vaikutusta matkailullisiin asioihin. Jos vaikutusta ei ole, päätösesityksessä voidaan todeta, että matkailuvaikutusten arvioinnille ei ole tarvetta. Jos matkailullinen näkökulma on olemassa, laaditaan asian käsittelyä tukemaan matkailuvaikutusten arviointi. Tällä tavoin matkailulliset asiat tulisivat automaattisesti huomioiduksi Naantalin kaikessa päätöksenteossa.

 

Mallia arvioinnin toteuttamiseen voidaan ottaa useissa kunnissa käytössä olevasta yritysvaikutusten arviointimenettelystä, mutta Naantaliin pitää luoda arvioinnista täysin omanlaisensa toimintamalli."

 

KAUPUNGINVALTUUSTO:

 

Valtuustoaloite merkittiin vastaanotetuksi.

Kaupunginhallitus 24.10.2016 § 342

 

KAUPUNGINJOHTAJA:

 

Kaupunginhallitus lähettää valtuustoaloitteen elinkeinoasiamiehelle, hallintojohtajalle ja tekniselle johtajalle valmisteltavaksi ja mahdollisia toimenpiteitä varten.

 

KAUPUNGINHALLITUS:

 

Kaupunginjohtajan ehdotus hyväksyttiin.

Kaupunginhallitus 03.04.2017 § 130

 

Hallintojohtaja Riitta Luotio:

 

Kuntaliiton hallitus on vuonna 2011 hyväksynyt suosituksen "Vaikutusten ennakkoarvioinnista kunnallisessa päätöksenteossa." Useissa kunnissa on tämän jälkeen otettu käyttöön erityyppisiä päätöksenteon ennakkoarviointimenettelytapoja.

 

Tekninen johtaja, elinkeinoasiamies ja hallintojohtaja ovat valmistelleet ennakkoarviointiin liittyvää asiaa kevättalvella 2017. Aloitteessa esitetyn matkailuvaikutusten arvioinnin sijasta työryhmä päätyi esittämään käyttöön otettavaksi laajempaa yritysvaikutusten arviointia.

 

Yritysvaikutusten arvioinnin odotetaan lisäävän valmistelun läpinäkyvyyttä. Näin luottamushenkilöt voivat ottaa paremmin vastuuta päätöksenteosta ja sen seuraamuksista. Yritysvaikutusten arvioinnissa pystytään arvioimaan päätöksenteon vaikutusten mittavuutta, laajuutta ja aikajännettä matkailun lisäksi myös teollisuuteen, satamatoimintoihin ja muuhun yritystoimintaan.

 

Työryhmä esittää seuraavaa arvioinnin toteuttamistapaa Naantalissa:

 

1 Arvioinnin toteuttaminen Naantalin kaupungissa

 

Arvioinnin tavoitteena on jäsentää ja selventää valmistelu- ja päätöksentekotilannetta. Arvioinnin tarkoituksena on tukea moniarvoista ja läpinäkyvää päätöksentekokulttuuria.

 

1.1 Päätös vaikutusten arvioinnin toteuttamisesta

 

Vastuu tarvearvioinnista on valmistelijalla ja hän päättää arvioinnin tarpeellisuudesta. Arvio tulee tehdä aina valmistelun yhteydessä.

 

1.2 Milloin vaikutusten arviointi tulee tehdä

 

Vaikutusten arviointi tehdään kaikista muista päätöksistä lukuun ottamatta oikaisuvaatimuksia, viran- tai toimenhaltijoiden nimeämisiä, viranomais- ja lupapäätöksiä, tiedoksi saatettavia asioita tai lautakunnan toimialaan kuuluvia erityisasioita (mm. yksilöasiat).

 

1.3 Vaikutusten arvioinnin näkökulmat (vaikutustyypit) ja vaikutusten arvioinnin tekeminen

 

Arvioinnin näkökulmat ovat matkailutoiminnot, satamatoiminnot ja muut yritykset.

 

Yritysvaikutusten arviointia varten valmistelutekstiin lisätään alla oleva erillinen yritysvaikutusten arviointiosio vakiotekstinä valmistelijan toimesta.

 

Yritysvaikutusten arviointi

 

Vaikuttaako päätös matkailu-, teollisuus- tai satamapalveluihin? (Jos kyllä, niin miten)

 

Vaikuttaako päätös kaupallisiin tai muihin palveluihin? (Jos kyllä, niin miten?)

 

Mikäli yritysvaikutuksia on, ne kuvataan valmistelutekstiin lyhyesti ja selkeästi. Valmistelutekstiin kuvataan mahdolliset toimenpide-ehdotukset ja niiden seuranta. Mikäli yritysvaikutuksia ei ole, tekstissä mainitaan "Päätöksellä ei ole erityisiä yritysvaikutuksia".

 

Kaupunginjohtajan johtoryhmä on käsitellyt asian 28.2.2017.

 

Yritysvaikutusten ennakkoarvioinnin ohjeet julkaistaan intrassa ja lisäksi asiasta järjestetään koulutusta kokousasioiden valmistelijoille.

 

Yritysvaikutusten ennakkoarviointi otetaan käyttöön 1.6.2017 lukien.

 

KAUPUNGINJOHTAJA:

 

Kaupunginhallitus merkitsee yritysvaikutusten arviointia koskevan menettelytavan käyttöönoton tietoonsa saatetuksi.

 

Kaupunginhallitus

 

  • merkitsee elinkeinoasiamiehen, hallintojohtajan ja teknisen johtajan valtuutettu Ville Vuorion ym. aloitteeseen antaman selvityksen tiedokseen ja saattaa sen valtuuston tietoon

  • ehdottaa valtuustolle, että valtuutettu Ville Vuorion ym. aloite merkitään loppuun käsitellyksi.

 

KAUPUNGINHALLITUS:

 

Kaupunginjohtajan ehdotus hyväksyttiin.

Kaupunginvaltuusto 24.04.2017 § 40

 

KAUPUNGINHALLITUS:

 

Kaupunginvaltuusto merkitsee elinkeinoasiamiehen, hallintojohtajan ja teknisen johtajan valtuutettu Ville Vuorion ym. aloitteeseen antaman selvityksen tiedokseen.

 

Valtuutettu Ville Vuorion ym. aloite merkitään loppuun käsitellyksi.

 

KAUPUNGINVALTUUSTO:

 

Kaupunginhallituksen ehdotus hyväksyttiin.



Poistuminen | Toimielimet | Kaupunginvaltuusto | Pöytäkirja 24.04.2017 | Avaa haku