Poistuminen | Toimielimet | Kaavoitus- ja ympäristölautakunta | Pöytäkirja 02.03.2017 | Avaa haku




Kaavoitus- ja ympäristölautakunta

§ 19

02.03.2017

 

Lausunto vesijohdon ja paineviemärin asentamisesta mereen välille Ajola-Kunstenniemi sekä valmistelulupa/Ampuminmaan vesihuolto-osuuskunta

 

Kaavoitus- ja ympäristölautakunta 02.03.2017 § 19

 

Ympäristöpäällikkö Marjut Taipaleenmäki 16.2.2017:

 

Asia

 

Etelä-Suomen aluehallintovirasto Dnro ESAVI/1244/2017

 

Lausuntopyyntö

 

Etelä-Suomen aluehallintovirasto pyytää Naantalin kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisen lausuntoa Ampuminmaan vesihuolto-osuuskunnan hakemuksesta vesijohdon ja paineviemärin asentamisesta mereen välille Ajola-Kunstenniemi. Samalla haetaan valmistelulupaa putkien sijoittamiseksi vesistöön. Lausuntoa pyydetään 17.3.2017 mennessä.

 

Hakemus

 

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on 4.1.2017 (Nro 9/2017/2) antanut Ampuminmaan vesihuolto-osuuskunnan hakemuksesta päätöksen, joka koskee vesijohtojen ja paineviemärin asentamista Saaristomereen ja Ylttistenjärveen. Lupa on myönnetty siinä annettuine määräyksineen. Lisäksi aluehallintovirasto on oikeuttanut vesihuolto-osuuskunnan ryhtymään hakkeen toteuttamista valmisteleviin toimenpiteisiin jo ennen päätöksen lainvoimaiseksi tulemista (valmistelulupa).

 

Ampuminmaan vesihuolto-osuuskunta hakee vesilain mukaista lupaa paineviemärin ja vesijohdon rakentamiselle Ajolasta Kunstenniemeen Ajolanlahdessa. Hakemus täydentää aluehallintoviraston 4.1.2017 antamaa lupaa.

 

Rakentamishankkeella pyritään vähentämään vesistöön kohdistuvaa kuormitusta, parantamaan paikallista vedenlaatua ja säilyttämään alueen vedet virkistyskäytössä. Hanke myös osaltaan auttaa Saaristomeren rannikkovesien tilan paranemista.

 

Vesistön alituksen pituus on 1 kilometri. Vesistön alituskohdassa paineviemäri rakennetaan halkaisijaltaan 63 mm PN10 PEH-putkesta ja vesijohto 90 mm PN10 PEH-putkesta. Putket painotetaan 100 % betonipainotuksella ja upotetaan meren pohjaan. käytetään 120 % painotusta. Painot ketjutetaan köydellä ehkäisemään niiden siirtymistä. Putket asennetaan vähintään 1,5 metrin syvyyteen keskiveden korkeudesta mitattuna. Tarvittaessa putket kaivetaan vesistöön, jotta vaadittava asennussyvyys säilytetään. Rantautumiskohdassa veden syvyyden ollessa alle 1,5 metriä putket kaivetaan pohjaan painotettuina. Rannalla johtolinja peitetään karkealla soralla. Sulkuventtiilit asennetaan molemmille rannoille sekä paineviemäriin että vesijohtoon. Paineviemäriin ei tehdä haaroituksia mereen.

 

Merialueen alituksessa putket kulkevat yhteisellä vesialueella 529-490-876-2 . Putket rantautuvat Ampuminmaalla kiinteistöillä 529-490-1-67 ja Kunstenniemessä kiinteistöllä 529-490-1-15. Osuuskunnan jäsenet antavat suostumuksensa omistamiensa maa- ja vesialueiden käyttöön liittyessään osuuskunnan jäseneksi. Osuuskuntaan kuulumattomilta maa- ja vesialueiden omistajilta haetaan erikseen suostumukset alueiden käyttöön.

 

Vesistöön rakentaminen on tarkoitus aloittaa kevään 2017 aikana. Jotta vesistörakentaminen saataisiin tehtyä kevään 2017 aikana, jolloin veneily ja virkistyskäyttö alueella on vielä vähäistä, haetaan hankkeelle valmistelulupaa. Koko hanke on tarkoitus saada valmiiksi kesällä 2017.

 

Oheismateriaalina oli hankkeen sijaintikartta.

 

Hakemusasiakirjat olivat nähtävillä kokouksessa.

 

YMPÄRISTÖPÄÄLLIKKÖ:

 

Kaavoitus- ja ympäristölautakunta antaa Etelä-Suomen aluehallintovirastolle seuraavan lausunnon:

 

Lautakunnalla ei ole huomauttamista hakemuksen johdosta.

 

Töiden aloittamisesta ja lopettamisesta on ilmoitettava kirjallisesti Naantalin kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselle.

 

KAAVOITUS- JA YMPÄRISTÖLAUTAKUNTA:

 

Ympäristöpäällikön ehdotus hyväksyttiin.



Poistuminen | Toimielimet | Kaavoitus- ja ympäristölautakunta | Pöytäkirja 02.03.2017 | Avaa haku