Poistuminen | Toimielimet | Saaristolautakunta | Pöytäkirja 28.02.2017 | Avaa haku





Saaristolautakunta

§ 4

28.02.2017

 

Lausunto hallituksen esitykseksi yksityistielaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

 

238/03.01.00/2015

 

Saaristolautakunta 28.02.2017 § 4

 

Viestintä- ja kehityspäällikkö Tiina Rinne-Kylänpää:

 

Maanmittausinsinööri Birit Keva 13.2.2017 on valmistellut kaupungin lausuntoa kaavoitus- ja ympäristölautakunnalle liityen yksityistielakiin:

 

"Liikenne- ja viestintäministeriö on pyytänyt lausuntoa yksityistielain luonnoksesta 21.3.2017 mennessä. Lausuntopyynnön materiaali löytyy Liikenne-ja viestintäministeriön internetsivuilta, osoitteesta: https://www.lvm.fi/lausuntopyynnot/-/mahti/asiakirja/224593. Uusi yksityistielaki ja siihen liittyvät lait on tarkoitettu tulemaan voimaan 1.1.2018.

 

Valmisteluvaiheessa kaupunki antoi lausunnon Liikenne- ja viestintäministeriön yksityistielain uudistamisraporttiin (Kaavoitus-ja ympäristölautakunta 23.4.2015 § 47).

 

Lausunto on liitteenä.

 

LIITE A2, SAARISTOLTK 28.2.2017

 

Voimassa oleva yksityistielaki on tullut voimaan vuonna 1963 ja nyt lausuttavalla lakiuudistuksella selkeytetään voimassa olevaa lakia. Luonnoksessa esitetään mm. muutoksia yksityisteiden valtionavustuksiin, jotka siirtyisivät maakunnan tehtäväksi. Kunnan avustuksiin ei tulisi muutoksia. Luonnoksen mukaan kuntien tielautakunnat lakkaisivat ja muutoksenhaku tiekunnan kokouksesta siirtyisi maaoikeuden ratkaistavaksi. Yksityistietoimitukset suorittaisi pääasiassa Maanmittauslaitos. Silloin kun toimitus koskisi kokonaan asemakaava-aluetta, jolla kunta huolehtii kiinteistörekisterin pitämisestä, toimituksen tekisi kiinteistörekisterinpitäjä.

 

Yksityistiekunnat voisivat jatkossa perustaa tiekunnan omassa tiekunnan kokouksessaan. Ehdotuksen mukaan kunnan on otettava hoitaakseen asemakaava-alueella sijaitsevat yksityistiet tai sellaiset yksityistiet, jotka johtavat asemakaava-alueelle ja joiden liikenne asemakaavan johdosta lisääntyy huomattavasti.

 

Uudessa yksityistielaissa säädettäisiin maakunnille ja kunnille mahdollisuus perustaa neuvonta- ja sovitteluelin, jonka avulla autettaisiin tieosakkaita ratkaisemaan esim. riitatilanteita ennen muutoksenhakua maa- tai käräjäoikeuteen.

 

Tiekuntien valitusten osoittaminen suoraan maaoikeuteen lisää valitusten käsittelyaikoja ja valituskustannuksia. Valituksia voisi käsitellä ennen maaoikeutta esim. alueellisessa tielautakunnassa, joka toimisi maakuntaliitossa."

 

Saaristolautakunnalla on mahdollisuus esittää valmisteltavaan lausuntoon oma näkemyksensä.

 

Lain perusteluissa todetaan, että maakunnat hoitaisivat valtionavustustehtävää ja yksityisteiden lauttapaikkojen avustamista maakuntalain ratkaisujen mukaisesti. Tällä muutoksella arvioidaan saavutettavan hyötyjä, koska näin yksityisteihin liittyvä päätöksenteko siirrettäisiin kokonaisuudessaan maakunnille paikallisen näkemyksen piiriin.

 

Esityksen mukaan laista poistettaisiin vanhat maininnat yksityisteiden erityiskohteiden avustusten enimmäisprosenteista.

 

VIESTINTÄ- JA KEHITTÄMISPÄÄLLIKKÖ:

 

Saaristolautakunta esittää lausuntonaan yksityistielakiluonnoksesta seuraavaa:

 

Muutoksenhaku tiekunnan päätöksestä suoraan maaoikeuteen johtaa kohtuuttomiin muutoksenhakukuluihin ja heikentää tieosakkaiden oikeusturvaa. Kuntien tielautakuntien tilalle tulisi perustaa kunnallinen sovittelu- ja neuvotteluelin, jossa ristiriitoja voitaisiin sovitella ennen oikeuskäsittelyä.

 

Saaristoliikenteen kokonaisuuden turvaamiseksi tulee yksityistielossit säilyttää erityiskohteina, joiden avustusten enimmäisprosentit määritellään laissa.

 

SAARISTOLAUTAKUNTA:

 

Viestintä- ja kehittämispäällikön ehdotus hyväksyttiin.



Poistuminen | Toimielimet | Saaristolautakunta | Pöytäkirja 28.02.2017 | Avaa haku