Poistuminen | Toimielimet | Saaristolautakunta | Pöytäkirja 28.02.2017 | Avaa haku





Saaristolautakunta

§ 3

28.02.2017

 

Siianonginnan yhtenäislupa-alueen perustaminen

 

104/10.05.07/2017

 

Saaristolautakunta 28.02.2017 § 3

 

Kehityspäällikkö Lasse Lehtonen:

 

Saaristomerelle istutetaan vuosittain satojatuhansia siianpoikasia. Toiminnan ansiosta kaikkien kalastajaryhmien saaliit ovat olleet nousussa koko 2000 luvun. Airiston-Velkuan kalastusalueen voimin tehdyt siiankasvatukset ja -istutukset aloitettiin v. 2007.

Siianonginta on ympäristöystävällinen, helppo ja edullinen tapa kalastaa, usein myös kohtuullisen saalisvarma. Hyville siikapaikoille pääsee jopa bussikyydillä. Omat kohteensa löytävät myös veneellä liikkuvat. Parhaimmillaan ongintakausi on heti jäiden lähdön jälkeen. Yleensä kausi päättyy toukokuussa vesien alkaessa lämmitä.

Siianonginnan yhtenäislupa-alue selkiyttäisi lupahallintoa ja tarjoaisi myös esimerkiksi mökkejä vuokraaville mahdollisuuden pidentää vuokraussesonkia alkupäästä.

 

Airiston-Velkuan kalastusalue on lähettänyt esityslistan liitteenä olevan kirjeen.

 

LIITE A1, SAARISTOLTK 28.2.2017

 

Ehdotuksen mukaan Naantalin ja Turun kaupunkien kaikki vesialueet olisivat siianonginnan yhtenäislupa-aluetta. Mahdollista olisi myös määrittää lupa-alue koskemaan vain osia kaupunkien omistamista vesialueista. Heti alusta alkaen pyritään saamaan mukaan myös yksityisiä ja jakamattomia vesialueita.

 

Lupien myynti tapahtuisi Airiston-Velkuan kalastusalueen verkkosivujen kautta, josta olisi linkki aluekarttoihin. Kartalle sijoitetaan lisäksi veneenlaskupaikat ja polttoaineiden jakeluasemat.

 

Henkilökohtaisella luvalla olisi mahdollisuus onkia siikoja enintään kolmella vavalla. Luvan hinta olisi 20 € sis. alv. / kalenterivuosi. Lupien myynnistä saatavat tulot käytettäisiin siianmädin hankintaan, haudontaan, poikaskasvatuksiin, poikasistutuksiin ja kalastuksen valvontaan. Kalastusalue laatisi vuosittain raportin lupamyynnistä vesialueiden omistajille.

 

Tavoitteena on saada järjestelmä käynnistettyä jo tulossa olevana ongintakautena.

 

Mikäli saaristolautakunta päättää, että Naantalin kaupunki Airisto-Velkuan kalastusalueen tekemän esityksen mukaisesti liittyy siianonginnan yhtenäislupa-alueeseen, on tarkoituksenmukaista liittää luvan piiriin kaikki kaupungin omistamat vesialueet. Tällöin saaristolautakunnan 21.6.2011 päättämää pyydysmaksua tulee tarkistaa siten, että siian kelaonginta poistetaan maksuluettelosta. Ko. maksu on nykyään 10 euroa vuodessa sisältäen 2 vapaa. Kaikkiaan tuloja pyydysmaksuista kertyy varsin vähän. Vuosittain muutamia satoja euroja, joista pääosa on verkkomerkkien lunastuksia. Siksi yhtenäislupaan siirtyminen on sekä toiminnallisesti lupakäytäntöjä yhdenmukaistavana että taloudellisesti kalastonhoitoa parantavana perusteltua. Siianonginnan luvista saadut tulot hyödyttäisivät suoraan poikaskasvatus- ja istutustoimintaa.

 

Turusta saadun tiedon mukaan kaupunki on parhaillaan uudistamassa kalastusmääräyksiään. Turun kalastusasioita hoitavat virkamiehet suhtautuvat myönteisesti asiaan. He katsovat, että Turusta mukaan voisivat tulla Saarronniemen, Vepsän ja Pähkinäisten alueet. Yhdellä luvalla saisi käyttää enintään yhteensä 3 vapaa mukaan lukien valtion kalastuksenhoitomaksun sallima yksi vapa.

 

VIESTINTÄ- JA KEHITTÄMISPÄÄLLIKKÖ:

 

Saaristolautakunta päättää

 

  • hyväksyä Airisto-Velkuan kalastusalueen ehdotuksen siianonginnan yhtenäislupa-alueeseen siirtymisestä. Yhdellä luvalla saa onkia Naantalin kaupungin vesialueilla enintään kolmella vavalla mukaan lukien valtion kalastuksenhoitomaksun sallima yksi vapa.

 

  • että siianonginta poistetaan kaupungin pyydysmaksusta ja Naantalin kaupungin osuus siian vapaongintalupien tuotoista ohjataan Airisto-Velkuan kalastusalueen käyttöön siian poikaskasvatuksiin ja istutuksiin.

 

SAARISTOLAUTAKUNTA:

 

Viestintä- ja kehittämispäällikön ehdotus hyväksyttiin.



Poistuminen | Toimielimet | Saaristolautakunta | Pöytäkirja 28.02.2017 | Avaa haku