Poistuminen | Toimielimet | Saaristolautakunta | Pöytäkirja 28.02.2017 | Avaa haku




Saaristolautakunta

§ 1

28.02.2017

 

Valtakunnallisen saaristo-ohjelman laadinta

 

107/13.04.01/2017

 

Saaristolautakunta 28.02.2017 § 1

 

Viestintä- ja kehittämispäällikkö Tiina Rinne-Kylänpää:

 

Saaristoasiainneuvottelukunta on kutsunut saaristokunnat ja saaristo-osakunnat, maakunnan liitot, saaristo- ja vesistöalueilla toimivat järjestöt sekä valtion viranomaiset valtakunnallisen saaristo-ohjelman 2017-2019 laadintaan. Tiedot tulee lähettää neuvottelukunnan toimittamalla lomakkeella 28.2.2017 mennessä.

 

Saaristo-ohjelman tarkoitus on hyödyntää saaristoisuutta, vesistöisyyttä ja merta aluekehityksen edistämiseksi koko maassa. Saaristo-ohjelma antaa sisältöä hallituksen saaristopolitiikalle meneillään olevalla vaalikaudella.

 

Ohjelman pääosa koskee saaristo-, rannikko- ja vesistöalueita kaikissa maakunnissa ja kunnissa vesistöjä ja merta koskevien teemojen osalta. Toinen osa koskee valtioneuvoston asetuksessa saaristokunnista ja kuntien saaristo-osista mainittuja 48 saaristokuntaa ja saaristo-osakuntaa kaikkien asioiden osalta.

 

Ohjelmatyö on alkanut 1.2.2017 ja päättyy 5.6.2017. Saaristo-ohjelman esitysten laadinnassa voidaan hyödyntää asiakirjaa "Valtakunnallinen saaristopoliittinen toimenpideohjelma 2012-2015". Ohjelmat on taltioitu osoitteeseen www.mmm.fi/saaristo, ruotsiksi www.mmm.fi/skargard

 

Saaristo-ohjelman laadinnan ohjausryhmänä toimii saaristoasiain neuvottelukunta vahvistettuna maakunnallisten suuralueiden ja eräiden ministeriöiden edustajilla. Teknistä tukea antaa Itä-Suomen yliopiston Alue- ja kuntatutkimuskeskus Spatia.

 

VIESTINTÄ- JA KEHITTÄMISPÄÄLLIKKÖ:

 

Saaristolautakunta esittää valtakunnalliseen saaristo-ohjelmaan seuraavat kehitysehdotukset:

 

1. Saaristoliikenteen kehittäminen

 

Saaristoon laaditaan koko saaristoliikennettä koskeva liikennejärjestelmäsuunnitelma, jossa tutkitaan mm. toimintamalli, jossa yhteysalukset ovat valtion omistuksessa ja operointi kilpailutetaan.Suunnitelmassa selvitetään myös yhteysalusreiteittäin uusia vaihtoehtoja, kuten yhteysaluksien korvaaminen losseilla ja mahdolliset silloitukset.Yhteysaluksille pitäisi määritellä saaristoliikenteessä vastaava status kuin maantielautoilla eli ne olisivat maantien jatkeita.

 

Saaristoliikenteen hallinto tulee säilyttää yhtenä kokonaisuutena valtiolla.

 

2. Saariston asema ja erityisolosuhteet otetaan huomioon SOTE- ja maakuntauudistuksessa. Saariston lähipalvelut tulee säilyttää ja niiden tueksi kehitetään uusia sähköisiä palvelumalleja.

 

3. Ammattikalastuksen edistäminen.Lähikalan käytön lisääminen ja ratkaisut haittaeläinten (merimetsojen ja hylkeiden) kalastukselle aiheuttamien vahinkojen minimoimiseksi.

 

4. Saaristomatkailun edellytyksiä kehitetään parantamalla sähköisiä palveluja (mm. karttasovellukset, saaristoliikenteen aikataulut).

 

5. Itämeren ja vesistöjen suojelu: ravinnekierrätyksen tehostaminen, kosteikkojen ja valuma-altaiden rakentaminen.

 

SAARISTOLAUTAKUNTA:

 

Viestintä- ja kehittämispäällikön ehdotus hyväksyttiin.



Poistuminen | Toimielimet | Saaristolautakunta | Pöytäkirja 28.02.2017 | Avaa haku