Edellinen asia | Seuraava asia Muutoksenhakuohje Kokousasia PDF-muodossa

Kaupunginhallitus

§ 314

28.08.2017

 

Kuntia edustavien jäsenten ehdottaminen verotuksen oikaisulautakuntaan

 

723/00.03.00/2017

 

Kaupunginhallitus 28.08.2017 § 314

 

Hallintojohtaja Riitta Luotio:

 

Verohallinto on lähestynyt kuntia pyytäen niitä ehdottamaan kuntia edustavia jäseniä verotuksen oikaisulautakuntaan toimikaudelle 1.1.2018 - 31.12.2022.

 

Verotuksen oikaisulautakunta on Verohallinnon yhteydessä toimiva valtakunnallinen toimielin, jonka tehtävänä on käsitellä oikaisuvaatimuksia. Oikaisulautakunnasta säädetään laissa Verohallinnosta (503/2010).

 

Verotuksen muutoksenhakua on uudistettu 1.1.2017 voimaantulleilla säädöksillä (HE 29/2016). Oikaisulautakuntamenettely koskee 1.1.2017 alkaen yleisesti Verohallinnon verotusta koskevia päätöksiä ennakkoratkaisuja lukuun ottamatta. Uusia asiaryhmiä, joissa muutosta haetaan oikaisuvaatimuksella verotuksen oikaisulautakunnalta, ovat muun muassa arvonlisäverotusta, ennakkoperintää, varainsiirtoverotusta ja veronkantoa koskevat asiat. Verotuksen oikaisulautakunta toimii siten yleisenä ensimmäisenä muutoksenhakuasteena verotuksessa.

 

Verotuksen oikaisulautakunta toimii jaostoihin jakautuneena. Oikaisulautakunnan jaostossa on puheenjohtajan lisäksi neljä jäsentä, joilla kullakin on henkilökohtainen varajäsen. Verohallinto määrää jäsenet, joista yksi on Verohallinnon, yksi kuntien sekä kaksi eri veronmaksajia edustavien järjestöjen ehdottamaa.

 

Verotuksen oikaisulautakunnassa on 2018 alkaen yhteensä 16 jaostoa, jotka toimivat 7 paikkakunnalla. Jaostot ovat pääosin erikoistuneet siten, että oikaisulautakunnassa on erikseen henkilöverotukseen ja yritysverotukseen erikoistuneita jaostoja. Yritysverotusjaostoissa käsitellään elinkeinoverolain mukaan verotettavien verovelvollisten eli yhteisöjen, henkilöyhtiöiden ja elinkeinonharjoittajien verotusta koskevat oikaisuvaatimukset. Henkilöverotusjaostoissa käsitellään puolestaan luonnollisten henkilöiden verotusta sekä kaikkien verovelvollisten kiinteistöverotusta koskevat oikaisuvaatimukset.

 

Oikaisulautakunnan jäsenen tulee olla perehtynyt verotukseen. Tällä tarkoitetaan erityistä verotuksen asiantuntemusta. Ennen ehdotuksen tekemistä tulee sopivalla tavalla varmistua siitä, että ehdotettavaa henkilöä voidaan pitää siten verotukseen perehtyneenä, että hänen voidaan katsoa omaavan erityistä verotuksen asiantuntemusta.

 

Kuntaa pyydetään tekemään ehdotus lähimpänä sijaitsevien verotuksen oikaisulautakunnan jaostojen jäseniksi ja heidän henkilökohtaisiksi varajäsenikseen toimikaudeksi 1.1.2018 - 31.12.2022. Koska oikaisulautakuntien määrä on vähäinen verrattuna kuntien lukumäärään, on suositeltavaa, että kaksi tai useampi kunta tekee yhteisen ehdotuksen. Käytännössä Turun seudun alueen kunnat tekevät ehdotuksia jaoston 7 (yritysasiakkaat; Turku) sekä jaostojen 8 ja 9 (henkilöasiakkaat; Turku) jäseniksi ja varajäseniksi.

 

Naantalin kaupungilla ei aikaisempina vuosina ole ollut edustajaa verotuksen oikaisulautakunnassa.

 

KAUPUNGINJOHTAJA:

 

Kaupunginhallitus päättää olla esittämättä ketään verotuksen oikaisulautakunnan jaostoihin ja tyytyy muiden kuntien tekemiin esityksiin.

 

KAUPUNGINHALLITUS:

 

Kaupunginjohtajan ehdotus hyväksyttiin.


Edellinen asia | Seuraava asia Muutoksenhakuohje Kokousasia PDF-muodossa