Poistuminen | Toimielimet | Kaupunginhallitus | Pöytäkirja 14.08.2017 | Avaa haku




Kaupunginhallitus

§ 291

14.08.2017

 

Luvan antaminen kahden sairaanhoitajan ja yhden perushoitajan toimen täyttämiseen terveyskeskuksen vuodeosastolla

 

670/01.02.00/2017

 

Kaupunginhallitus 14.08.2017 § 291

 

Vuodeosaston osastonhoitaja Tarja Hakunti:

 

Vuodeosastolta vapautuu kaksi sairaanhoitajan tointa. Toinen sairaanhoitaja on siirtynyt uuteen Myllykiventien ryhmäkotiin töihin 21.7.2017 (vakanssinumero 1552141) ja toinen jää eläkkeelle 1.11.2017 alkaen (vakanssinumero 1554122).

 

Vuodeosasto on 40-paikkainen sekä akuutti- että pitkäaikaispotilaita hoitava yksikkö. Sairaanhoitajat toimivat pienryhmien vetäjinä ja osallistuvat potilaiden perus- sekä erikoishoitoon. He vastaavat osaston lääkehoidosta lääkärin ohjeiden mukaan. Sairaanhoitajat osallistuvat lääkärin kiertoon ja toteuttavat lääkärin määräyksiä. He vastaavat potilaiden sisään- ja uloskirjoituksista sekä hoitosuunnitelmien teosta. He huolehtivat potilaan kotiuttamisesta ja jatkohoidon suunnittelusta yhdessä kotihoidon kanssa. Sairaanhoitajia tarvitaan osastolla sekä erikoissairaanhoidosta että terveyskeskuksen poliklinikalta tulevien potilaiden hoitamiseen ja seurantaan, sekä vaativan lääkehoidon toteuttamiseen.

 

Vuodeosaston kolme sairaanhoitajaa aloittaa kotisairaalatoiminnan pilotoinnin 2.10.2017 alkaen. Samalla vuodeosaston potilasmäärä vähenee 36 potilaaseen. Tämän muutoksen jälkeen osastolle jää yhdeksän sairaanhoitajan tointa ja yksi apulaisosastonhoitajan toimi sekä yksi osastonhoitajan virka. Vuodeosastolla tehdään kolmivuorotyötä, joten sairaanhoitajia pitää riittää kolmeen vuoroon seitsemänä päivänä viikossa.

 

Vuodeosastolla tulee avoimeksi myös perushoitajan toimi (vakanssinumero 1554119) toimenhaltijan jäädessä eläkkeelle 1.12.2017 alkaen.

 

Vuodeosastolla perushoitajan toimia on 13 ja kaksi varahenkilön tointa. Potilaina on mm. leikkauksesta toipuvia kuntoutuspotilaita, vanhuksia, jotka tarvitsevat apua ja tukea kaikissa perustoiminnoissa, saattohoitopotilaita ja erilaisista sairauksista toipuvia henkilöitä, sekä akuuttihoitopotilaita. Osastolla toteutetaan kuntouttavaa ja yksilölliset tarpeet huomioivaa hoitotyötä.

 

Perushoitajia tarvitaan avustamaan potilaita perustoiminnoissa sekä ohjaamaan ja kuntouttamaan heitä. Osastolla on myös paljon esim. haavahoitoja, eristyspotilaita sekä akuuttipotilaiden seurantaa, jonka vuoksi koulutettua henkilökuntaa tarvitaan riittävästi.

 

Vuodeosaston kuormitusprosentti oli 96,40 % ja keskimääräinen hoitoaika 14,4 päivää ajalla 1.1. - 31.7.2017. Hoitajamitoitus on 0,7 hoitajaa/potilas.

 

Pyydän lupaa kahden sairaanhoitajan toimen ja yhden perushoitajan toimen täyttämiseen, jotta potilaiden turvallinen hoito pystytään varmistamaan.

 

Hoito- ja vanhuspalvelujen johtaja Taina Lahtiola:

 

Vuodeosaston toimintaa kehitetään pilotoimalla syksyllä kotisairaalatoimintaa. Kotisairaalan potilaina voivat olla esimerkiksi suonensisäistä antibioottihoitoa, nestehoitoa, kiireetöntä verensiirtoa ja lääkeinfuusiota tarvitsevat sekä saattohoidettavat potilaat. Osaston potilaiden hoidontarpeet vaihtelevat suuresti ja potilaina on kaiken ikäisiä kuntalaisia. Henkilökunnalta edellytetään laaja-alaista ammatillista osaamista.

 

Kotisairaala pilotin aikana kerätään potilaiden kokemuksia kotisairaalasta ja saadaan näyttöä mm. siitä, onko kolmen sairaanhoitajan työpanos kotisairaalatiimissä riittävä. Hoitajamitoitusta ei tule vähentää tilanteessa, jossa uutta toimintaa käynnistetään olemassa olevin henkilöstöresurssein.

 

Osasto on toiminut tehokkaasti (vrt. kuormitus) ja joustavien hoitokäytäntöjen avulla on onnistuttu välttämään myös siirtoviivepäiviä hyvin.

 

Puollan osastonhoitajan esitystä kahden sairaanhoitajan ja yhden perushoitajan toimien täyttämiseen vuodeosastolla. Talousarviossa on varauduttu palkkakustannuksiin.

 

Perusturvajohtaja Iiro Pöyhönen:

 

Naantalin kaupungin hoito- ja vanhuspalvelujen ja vuodeosaston toiminnan ja laadukkaan hoidon ja suositusten täyttämisen varmistamiseksi puollan hoito- ja vanhuspalvelujen johtajan ja vuodeosaston osastonhoitajan esitystä avoimeksi tulleiden kahden sairaanhoitaja sekä perushoitajan toimien täyttämiseksi. Tehtäviä ei voi hoitaa muulla tavoin.

 

KAUPUNGINJOHTAJA:

 

Kaupunginhallitus antaa sosiaali- ja terveyspalveluille luvan kahden sairaanhoitajan toimen (vakanssit 1552141 ja 1554122) sekä yhden perushoitajan toimen (vakanssi 1554119) täyttämiseen.

 

KOKOUSKÄSITTELY:

 

Merkittiin, että henkilökunnan edustaja Katja Mäntylä oli läsnä kokouksessa tämän asian käsittelyn ajan.

 

KAUPUNGINHALLITUS:

 

Kaupunginjohtajan ehdotus hyväksyttiin.



Poistuminen | Toimielimet | Kaupunginhallitus | Pöytäkirja 14.08.2017 | Avaa haku