Poistuminen | Toimielimet | Kaupunginvaltuusto | Pöytäkirja 04.09.2017 | Avaa haku




Kaupunginhallitus

§ 297

14.08.2017

Kaupunginvaltuusto

§ 84

04.09.2017

 

Valtuutettu Jarkko Kanervan ym. valtuustoaloite avoimuuden lisäämiseksi välittämällä kaupunginvaltuuston kokoukset internetissä

 

673/00.07.01/2017

 

Kaupunginvaltuusto 12.12.2016 § 113

 

Valtuutettu Jarkko Kanerva luki ja jätti valtuuston kokouksessa seuraavan kuuden valtuutetun allekirjoittaman aloitekirjelmän:

 

"Naantalin kaupunkistrategia sisältää mm. seuraavaa:

 

'NAANTALIN KAUPUNGIN ARVOT

 

Avoimuus

 

Avoimuus on mahdollisuutta vaikuttaa asioiden kehittämiseen ja päätöksentekoon. Avoimuus on aktiivista tiedottamista ja selkeää asioiden ja päätösten valmistelua. Avoimuus on asioiden läpinäkyvää hoitamista.'

 

Yksi keino avoimuuden lisäämiseksi olisi kaupunginvaltuuston kokouksien välittäminen internetin kautta kaikkien kiinnostuneiden nähtäviksi. Vihreiden vuonna 2013 asiasta jättämä aloite odottelee edelleen käytännön toteutusta. Kun valtuustosalin kokousjärjestelmää tiettävästi ollaan uusimassa, olisi nyt sopiva aika toteuttaa avoimuutta myös käytännössä. Valtuustosalissa silloin tällöin toteutettavat tiedotustilaisuudetkin voisivat samalla saada laajemman kuulija- ja katsojajoukon."

 

KAUPUNGINVALTUUSTO:

 

Valtuustoaloite merkittiin vastaanotetuksi.

 

Kaupunginhallitus 19.12.2016 § 441

 

KAUPUNGINJOHTAJA:

 

Kaupunginhallitus lähettää valtuustoaloitteen keskusvirastolle valmisteltavaksi ja mahdollisia toimenpiteitä varten.

 

KAUPUNGINHALLITUS:

 

Kaupunginjohtajan ehdotus hyväksyttiin.

 

Kaupunginhallitus 14.08.2017 § 297

 

Hallintojohtaja Riitta Luotio:

 

Valtuuston kokoukset ovat lähtökohtaisesti julkisia kokouksia, joten valtuuston kokouksen nauhoittamisella ja julkaisemisella internetissä ei ole juridista estettä. Nauhoittaminen ei kuitenkaan saa häiritä kokouksen pitämistä.

 

Kokous- ja äänentoistotekniikka on uusittava

 

Kaupungintalon valtuustosalin kokous- ja äänentoistojärjestelmiin liittyvä tekniikka on tullut elinkaarensa päähän ja sitä ollaan uusimassa. Asiasta on laadittavana hankesuunnitelma, jossa kartoitetaan esitystekniikan tarpeet, kaapelointiperiaatteet sähkösuunnittelua varten, heikkokuuloisten järjestelmien kartoitus, tilan akustinen kartoitus sekä varsinaisen suunnittelutehtävän kuvaus. Tämän jälkeen edetään varsinaiseen suunnitteluun ja eri urakoiden kilpailutukseen.

 

Äänitys- ja kuvantoistojärjestelmät ovat nykyaikaisen valtuustosalin ominaisuuksia. Kokouksen pohjadokumentaation toisto sekä tilaan että tarvittaessa verkkoon ovat asioita, jotka otetaan huomioon valtuustosalin tekniikan uusimisen suunnittelussa ja toteutuksessa. Kameroiden ja mikrofonien avulla tapahtuva etäosallistuminen ja videoneuvottelutoiminnot ovat niin ikään osa nykyaikaista kokoushuonetekniikkaa.

 

Valmiudesta kokousten kuvaamiseen voidaan huolehtia valtuustosalin kokoustekniikan uusimisen yhteydessä. Alustavan kustannusarvion mukaan videojärjestelmän kustannus olisi noin 64 500 euroa.

 

Tila ongelmana

 

Naantalin valtuustosali on muodoltaan avara ja korkea. Lisäksi pintoina on paljon kiveä ja lasia, joten tila on akustisesti varsin vaativa. Äänentoisto tilassa on koettu laadultaan riittämättömäksi.

 

Videointiratkaisujen ongelmana on, että valtuuston kokoustila saattaa automatisoidun kuvaustekniikan kannalta muodostua vaikeaksi. Ilman kuvaajaa toteutettu taltiointi ei ole tasapuolista kaikkia valtuutettuja kohtaan ja tekninen toimivuus voi joissain tapauksissa olla kyseenalainen. Tämä johtaa siihen, että kuvaaminen on toteutettava kuvaajaa käyttäen.

 

Pelkkä suora videointi ei palvele kuntalaisia eikä mediaa, vaan video tulee olla toistettavissa myös jälkikäteen. Jälkitallenne tulisi pystyä katsomaan pykälittäin ja siirtyminen pykälästä toiseen tulisi tapahtua muutamassa sekunnissa. Tämä edellyttää hyvää laatua ja varmuutta. Palvelun tulee myös skaalautua käyttäjämäärän mukaan (jopa sadoille samanaikaisille käyttäjille).

 

Kokouksen videointipalvelun hinta on arviolta 300 - 1 000 euroa/kokous. Palvelun vuosikustannus on niin niin iso, että se edellyttää hankinnan kilpailuttamista kaupungin voimassa olevien hankintasäännösten mukaisesti.

 

Velvoitteet ja vastuut

 

Kokousten videoinnissa yleisölle on kysymys sananvapauslain (460/2003) 2 §:n 3 kohdan tarkoittamasta ohjelmasta ja 8 kohdan tarkoittamasta ohjelmatoiminnasta. Videointia koskevat useat sananvapauslain velvoitteet ja vastuut, kuten esimerkiksi ohjelmatoiminnan harjoittajan velvollisuudet vastaavan päätoimittajan määräämisestä ja vastuusta, tiedottamisesta ja ohjelman tallentamisesta. Näin ollen videoinnissa voi tulla kysymykseen 13 §:n mukainen päätoimittajarikkomus.

 

Kokouksen nauhoitteesta voi syntyä myös henkilötietolain tarkoittama henkilörekisteri, johon liittyy mm. rekisteriselosteen laadintavelvoite.

 

Jatkotoimet

 

Valtuustosalin kokoustekniikkaa koskevan hankesuunnitelman valmistumisen jälkeen toteutetaan hankkeen varsinainen suunnittelu ja urakoinnin kilpailutus. Vasta tämän jälkeen voidaan tehdä valtuustosalin kokous- ja äänentoistotekniikan yksityiskohtaisemmat hankinnat.

 

Mikäli valtuuston kokousten kuvaamiseen päädytään, on taltioinnissa huolehdittava sananvapauslain mukaisista ohjelmatoiminnan harjoittajan velvoitteista ja vastuista sekä ratkaistava päätoimittajakysymykset.

 

Päätöksen yritysvaikutukset

 

Päätöksellä on yritysvaikutuksia. Valtuustosalin kokous- ja äänentoistotekniikan uusiminen luo työtilaisuuksia alan yrityksille. Kokousten kuvaaminen ja julkaisu internetissä voidaan hankkia ostopalveluna.

 

KAUPUNGINJOHTAJA:

 

Kaupunginhallitus

 

  • merkitsee hallintojohtajan valtuutettu Jarkko Kanervan ym. aloitteeseen antaman selvityksen tiedokseen ja saattaa sen valtuuston tietoon

  • ehdottaa valtuustolle, että valtuutettu Jarkko Kanervan ym. aloite merkitään loppuun käsitellyksi.

 

KAUPUNGINHALLITUS:

 

Kaupunginjohtajan ehdotus hyväksyttiin.

Kaupunginvaltuusto 04.09.2017 § 84

 

KAUPUNGINHALLITUS:

 

Kaupunginvaltuusto merkitsee hallintojohtajan valtuutettu Jarkko Kanervan ym. aloitteeseen antaman selvityksen tiedokseen.

 

Valtuutettu Jarkko Kanervan ym. aloite merkitään loppuun käsitellyksi.

 

KAUPUNGINVALTUUSTO:

 

Kaupunginhallituksen ehdotus hyväksyttiin.



Poistuminen | Toimielimet | Kaupunginvaltuusto | Pöytäkirja 04.09.2017 | Avaa haku