Poistuminen | Toimielimet | Sosiaali- ja terveyslautakunta | Pöytäkirja 17.08.2017 | Avaa haku





Sosiaali- ja terveyslautakunta

§ 43

17.08.2017

 

Vanhusneuvoston nimeäminen valtuustokaudeksi 2017-2021

 

Sosiaali- ja terveyslautakunta 17.08.2017 § 43

 

Hoito- ja vanhuspalvelujen johtaja Taina Lahtiola 2.8.2017

 

Vanhuspalvelulaissa säädetään, että sen lisäksi, mitä kuntalain 27 §:ssä säädetään kunnan asukkaiden osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksista, kunnan on asetettava ikääntyneen väestön osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien varmistamiseksi vanhusneuvosto ja huolehdittava sen toimintaedellytyksistä.

 

Vanhusneuvostolle on annettava mahdollisuus vaikuttaa kunnan eri toimialojen toiminnan suunnitteluun, valmisteluun ja seurantaan asioissa, joilla on merkitystä ikääntyneen väestön hyvinvoinnin, terveyden, osallisuuden, elinympäristön, asumisen, liikkumisen tai päivittäisistä toiminnoista suoriutumisen taikka ikääntyneen väestön tarvitsemien palvelujen kannalta. Nykyinen vanhusneuvosto on mm. ollut mukana valmistelemassa vanhuspalvelulain mukaista suunnitelmaa ikääntyneen väestön tukemiseksi ja arvioimassa palvelujen riittävyyttä ja laatua.

 

Kunnat ja kuntayhtymät voivat sopia vanhusneuvoston järjestämismallin paikallisesti.Naantalin vanhusneuvostona on kaupunginhallituksen päätöksellä 25.11.2013 § 498 jatkanut toimintaansa naantalilaisista yhdistyksistä jo vuonna 1997 perustettu yhteistoimintaryhmä (YT-ryhmä), johon nykyisellään kuuluu edustajia yhdestätoista eri yhdistyksestä, seurakunnasta ja Naantalin Aurinkosäätiöstä. Sihteerinä on ollut kaupungin edustaja.

 

Naantalin vanhusneuvoston näkemys on, että nykyinen vanhusneuvosto on rakenteeltaan toimiva ja rakenteen toivotaan jatkuvan ennallaan seuraavana valtuustokautena. Vanhusneuvoston nykyinen kokoonpano:

 

Naantalin Vanhusten Tuki ry

Naantalin Eläkeläiset ry

Naantalin Seniorit ry

Killin Kehitysvammaisten Tuki ry

Naantalin Seudun Reumayhdistys ry

Naantalin Seudun Sydänyhdistys

Naantalin Karjalaiset

Eläkeliitto Naantalin Yhdistys ry

Eläkeliitto Lemu-Askainen-Velkua ry

Eläkeliitto Rymättylän Yhdistys ry

SPR Naantalin osasto

Naantalin seurakunta

Aurinkosäätiön Palvelutalo

 

Naantalin kaupunki on osoittanut neuvostolle sihteerin.

 

Taustayhteisöt nimeävät edustajansa ja tälle henkilökohtaisen varajäsenen toimintakaudeksi.Vanhusneuvosto valitsee keskuudestaan puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan, jotka ovat vanhusjärjestöjen edustajia.

 

Vanhusneuvoston toiminnan tarkoitus, kokoonpano, toimikausi, kokousten koollekutsuminen, tehtävät, sihteerin nimeäminen ja tehtävät, sekä muut tehtävät on määritelty toimintasäännössä. Toimintasääntö, toimintakertomus vuodelta 2016 ja toimintasuunnitelma vuodelle 2017 ovat esityslistan liitteinä.

 

LIITTEET B7-B9, SOTE-LTK 17.8.2017

 

EETU ry (Eläkeläisliittojen etujärjestö), on lähestynyt kaikkia Suomen kuntia lausunnolla, jossa se suosittelee, että vanhusneuvoston jäsenet valitaan ensisijassa kunnan alueella vaikuttavien keskeisten eläkejärjestöjen paikallisyhdistysten esittämistä henkilöistä. Näin varmistetaan, että vanhusneuvostoilla on elävä yhteys kunnan ikääntyneeseen väestöön, heitä edustaviin yhteisöihin ja niiden vapaaehtoisuuteen perustuvaan monipuoliseen toimintaan. Paikallisten eläkeläistoimijoiden kautta kunnan kehittämistyöhön saadaan liitettyä aktiivisen vanhusväestön osaaminen ja arjen tuntemus.

 

PERUSTURVAJOHTAJA:

 

Sosiaali- ja terveyslautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle, että

 

  1. valtuustokaudella 2017-2021 Naantalin vanhusneuvoston muodostavat edelleen esittelytekstissä mainituttujen yhdistysten ja yhteisöjen nimeämät edustajat

  2. kaupunginhallitus hyväksyy ja vahvistaa vanhusneuvoston toimintasäännön

  3. Kaupunki osoittaa vanhusneuvostolle sihteerin

 

SOSIAALI- JA TERVEYSLAUTAKUNTA:

 

Sosiaali- ja terveyslautakunta esitti, että vanhusneuvoston toimintasääntöä päivitetään siten, että kokoonpanoon lisätään Lounaisrannikon Senioriopettajat ry. Muilta osin perusturvajohtajan ehdotus hyväksyttiin.

 

 

 

 

 

 

 



Poistuminen | Toimielimet | Sosiaali- ja terveyslautakunta | Pöytäkirja 17.08.2017 | Avaa haku