Poistuminen | Toimielimet | Sosiaali- ja terveyslautakunta | Pöytäkirja 17.08.2017 | Avaa haku





Sosiaali- ja terveyslautakunta

§ 41

17.08.2017

 

Naantalin kaupungin lausunto Varsinais-Suomen erityishuoltopiirin (KTO) toimintasuunnitelmaan vuodelle 2018

 

Sosiaali- ja terveyslautakunta 17.08.2017 § 41

 

Perusturvajohtaja Iiro Pöyhönen

 

Varsinais-Suomen erityishuoltopiirin kuntayhtymä KTO (Kehitysvamma-alan tuki ja osaamiskeskus) pyytää lausuntoa kuntayhtymän toimintasuunnitelmaan vuosille 2018, sillä kuntayhtymä lausuntopyyntönsä mukaan siirtyy osaksi maakunnallista liikelaitosta 1.1.2019 ja tuolloin maakunnallinen toimintastrategia tulee ohjaamaan toimintaa. Lausunto tulee toimittaa 31.8.2017 mennessä.

 

Kuntayhtymän palvelurakenne on asumispalvelujen määrässä on vakiintunut. Kuntoutus ja tukikeskus toimii uusissa tiloissa ja keskittyy toiminnan kehittämiseen ja uusien tuotteiden luomiseen toimintaympäristöstä tulevien tarpeiden pohjalta.

 

KTO on aktiivisena toimijana valmistelemassa tulevaa maakunnallista SOTE järjestäjää ja toimijaa. KTO:n tavoite on olla nopeasti toimintaympäristön muutoksiin reagoiva organisaatio.

 

Talouden suhteen tavoitteena on, että palvelun hinnoittelu vastaa asiakkaan yksilöllisiä asumis- ja kuntoutustarpeita. Palvelun ostajina talouden tasapaino edellyttää jäsenkunnilta ennakointia ja sitoutumista palvelujen ostoon. Kuntayhtymä toivoo kannanottoa tai ehdotuksia vuoden 2018 toiminnan suunnitteluun. Lausuntopyyntö on liitteenä.

 

LIITE B4, SOTE-LTK 17.8.2017

 

Naantalin kaupunki toteaa lausuntonaan:

 

Naantalin kaupunki järjestää kehitysvammaisten asumispalveluja Naantalin Aurinkosäätiön palvelutalon, Kehitysvammaisten palvelusäätiön Tukenan Naantalin yksikön, erityishuoltopiirin ja muiden palveluntuottajien toimesta. Aurinkosäätiön ohjatun asumisen yksikössä on 10 asuntoa, joista yksi on varattu tilapäiseen käyttöön ja asumisvalmennukseen. Lisäksi Aurinkosäätiön palvelutalossa asuu kuusi kehitysvammaista tuetun asumisen piirissä.

 

Vuoden 2017 lokakuussa käynnistyi Naantalissa Tukenan 15 paikkainen autetun ja vahvasti autetun asumisen yksikkö. Yksikön palvelut järjestetään kilpailutuksen tuloksena KVPS Tukenan toimesta kolmen vuoden sopimuksella, johon on liitetty kahden vuoden optiomahdollisuus. Erityishuoltopiirille tarpeellisena tietona todetaan, että tavoitteena on myös, että Naantalissa sijaitsevaan yksikköön jatkossakin sijoitetaan mahdollisesti Erityishuoltopiirin palveluissa tällä hetkellä olevia henkilöitä.

 

Vuonna 2016 Naantalin kaupunki käytti Erityishuoltopiirin palveluja yhteensä 33 naantalilaisen kehitysvammaisen henkilön palveluissa.

Laitosasuminen on muuttunut asumispalveluiksi 2016 aikana. Aiemmin laitosasumista käyttäneet ovat siirtyneet asumispalveluiden ja erityishoitopalveluiden alle vuoden 2016 aikana.

 

Erityisneuvolan palveluja käytti 22 henkilöä.

Asumisen palveluja käytti 3 henkilöä, joista1 henkilö asui Pajukujan asumispalveluyksikössä Laitila ja 2 henkilöä Koskelan asumisyksikössä Paimiossa (yhteensä 764 hpv). Erityishoitopalveluja käytti 9 henkilöä (yhteensä 1681 hpv).

 

Erityisperhetyötä käytti yksi perhe (yhteensä 25 käyntiä). Peruskoulua ja aamu-iltapäiväkerhoa 3 henkilöä, MyllyAntin koulu (3022 pv).

 

Naantalin kaupunki käyttää edelleen tarpeen mukaan erityishuoltopiirin kehitysvammaisten erityisasiantuntijapalveluja.

 

Naantali pitää tärkeänä, että kehitysvammaisten erityispalveluja varten alueella toimii erityishuollon tuki- ja osaamiskeskus KTO. Keskus palvelee erityisosaamisellaan sekä kuntien työntekijöitä, että kehitysvammaisia henkilöitä ja heidän omaisiaan.

 

Toiminnan jatkuvuuden kannalta huolellinen kustannusten tarkastelu ja palvelujen mahdollisimman tehokas tuottaminen on kaikkien jäsenkuntien kannalta hyvä asia.

 

Sote-uudistuksen viivästyksen johdosta kuntayhtymän tulee tarkastella toimintansa suunnittelua sote-uudistuksen aikataulun mukaisesti.

 

PERUSTURVAJOHTAJA:

 

Sosiaali- ja terveyslautakunta esittää kaupunginhallitukselle, että Naantalin kaupunki antaa Varsinais-Suomen erityishuoltopiirin kuntayhtymälle em. esittelytekstissä olevan lausunnon.

 

SOSIAALI- JA TERVEYSLAUTAKUNTA:

 

Perusturvajohtajan ehdotus hyväksyttiin.



Poistuminen | Toimielimet | Sosiaali- ja terveyslautakunta | Pöytäkirja 17.08.2017 | Avaa haku