Edellinen asia | Seuraava asia Muutoksenhakuohje Kokousasia PDF-muodossa

Ympäristö- ja rakennuslautakunta

§ 16

20.06.2017

 

Vaasan hallinto-oikeuden päätös / Tonester Oy Ltd

 

544/11.02.00/2017

 

Ympäristö- ja rakennuslautakunta 20.06.2017 § 16

 

Ympäristönsuojelutarkastaja Tiina Kemppi 20.6.2017:

 

Asia

 

Vaasan hallinto-oikeus on 14.6.2017 antanut päätöksen (päätösnumero 17/0200/2, Dnro 00723/16/5104), joka koskee Tonerter Oy Ltd:n ympäristölupapäätöksestä tehtyä valitusta.

 

Asian taustaa

 

Kaavoitus- ja ympäristölautakunta on 27.4.2016 myöntänyt Tonester Oy Ltd:lle ympäristöluvan yhtiön toiminnalle Naantalin kaupungin Maskulaisten kylässä osoitteessa Huhdantie 4, Rymättylä. Lupa on myönnetty edellyttäen, että toimintaa harjoitetaan hakemuksessa esitetyllä tavalla ja lupamääräyksiä noudattaen. Tonester Oy Ltd:n toiminta on luvanvaraista ympäristönsuojelulain 27 § 2 momentin 3 kohdan perusteella: ympäristölupa on oltava toimintaan, josta saattaa aiheutua eräistä naapuruussuhteista annetun lain 17 §:n 1 momentissa tarkoitettua kohtuutonta rasitusta.

 

Ennen ympäristölupapäätöksen antamista asiaa on käsitelty seuraavasti:

 

Rymättylän kunnan rakennus- ja ympäristölautakunta on 2.10.2007 myöntänyt Tonester Oy Ltd:lle ympäristöluvan. Vaasan hallinto-oikeus on 26.8.2008 kumonnut Rymättylän rakennus- ja ympäristölautakunnan päätöksen ja palauttanut asian lautakunnalle uudelleen käsiteltäväksi.

Naantalin kaupungin kaavoitus- ja ympäristölautakunta on 20.8.2009 myöntänyt Tonester Oy Ltd:lle ympäristöluvan ympäristönsuojelulain 28 §:n 2 momentin 4 kohdan nojalla (jätteen laitos- tai ammattimainen hyödyntäminen ja käsittely). Vaasan hallinto-oikeus on 15.11.2010 kumonnut lautakunnan päätöksen ja hylännyt Tonester Oy Ltd:n ympäristölupahakemuksen, koska toiminta on asemakaavan TY-merkinnän vastaista. Korkein hallinto-oikeus on päätöksellään 13.2.2012 pysyttänyt Vaasan hallinto-oikeuden päätöksen.

Kaavoitus- ja ympäristölautakunta on 13.6.2012 päättänyt, että yhtiön toiminta ei enää ole ympäristönsuojelulain 28 §:n 2 momentin 4 kohdan nojalla luvanvaraista, koska raaka-aine ostetaan laitokselle tuotteena. Vaasan hallinto-oikeus on 14.5.2013 kumonnut lautakunnan päätöksen. Hallinto-oikeuden mukaan toiminnasta saattaa ympäristössä edelleen aiheutua eräistä naapuruussuhteista annetun lain tarkoittamaa kohtuutonta rasitusta, minkä vuoksi toiminta edellyttää ympäristölupaa. Hallinto-oikeus on palauttanut asian lautakunnalle uudelleen käsiteltäväksi. Korkein hallinto-oikeus on 22.1.2015 pysyttänyt Vaasan hallinto-oikeuden päätöksen.

 

Alueelle on tehty asemakaavan muutos 2.2.2015. Aluetta koskee asemakaavamääräys TY-1: Teollisuusalue, jolla ympäristö asettaa toiminnan laadulle erityisiä vaatimuksia.

 

Nyt Vaasan hallinto-oikeudessa käsiteltävänä olleesta ympäristölupapäätöksestä ovat Tonester Oy Ltd:n lähialueen asukkaat ympäristölupaa koskevassa valituksessaan vaatineet, että kaavoitus- ja ympäristölautakunnan 27.4.2016 antama päätös kumotaan ja ympäristölupahakemus hylätään. Perusteluina vaatimukselleen valittajat ovat esittäneet mm. hajuhaittaa, joka on pahin ongelma ja että toiminnasta aiheutuu edelleen eräistä naapuruussuhteista annetun lain tarkoittamaa kohtuutonta rasitusta naapurustolle. Toimintaa pidetään asemakaavan vastaisena eikä ympäristölupaa voida myöntää.

 

Vaasan hallinto-oikeuden ratkaisu

 

Vaasan hallinto-oikeus ei päätöksessään 14.6.2017 tutkinut valitusta kaikkien osalta. Perustelujen mukaan muutoksenhakijat eivät täydennyskehotuksesta huolimatta toimittaneet hallinto-oikeuteen ko. henkilöiden allekirjoittamia valtakirjoja tai heidän allekirjoituksiaan valituskirjelmään.

 

Valituksen tutkituilta osin enemmälti hyläten hallinto-oikeus lisäsi kaavoitus- ja ympäristölautakunnan päätökseen lupamääräykseen 8 uuden toisen kappaleen, joka kuuluu seuraavasti:

 

"Toiminnasta aiheutuvia hajuhaittoja on selvitettävä Naantalin kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisen hyväksymällä tavalla hajupaneelitutkimuksin tai muun vastaavan aistinvaraiseen havainnointiin perustuvan selvityksen avulla. Selvitys on tehtävä vuoden 2018 aikana. Mikäli selvitys osoittaa hajuhaittoja aiheutuvan, luvan saajan on esitettävä haittojen vähentämiseksi koskeva suunnitelma toteutusaikatauluineen Naantalin kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselle 31.3.2019 mennessä. Lupaviranomainen voi täsmentää lupamääräystä tai täydentää lupaa saadun selvityksen perusteella."

 

Vaasan hallinto-oikeus on päätöksessään todennut, ettei toimintaa ole sijoitettu asemakaavan vastaisesti eikä ympäristölupapäätöksen mukaisesta toiminnasta, hallinto-oikeuden lupamääräykseen 8 tekemä lisäys huomioon ottaen, voida katsoa aiheutuvan muutoksenhakijoiden valituksessaan esittämää, eräistä naapuruussuhteista annetun lain 17 §:ssä tarkoitettua kohtuutonta rasitusta. Ympäristöluvan myöntämisen edellytykset ovat tästä syystä olemassa ja valitus on enemmälti hylättävä. Hallinto-oikeuden ratkaisun perustelut ilmenevät päätöksestä.

 

Vaasan hallinto-oikeuden päätös oli nähtävillä kokouksessa.

 

YMPÄRISTÖPÄÄLLIKKÖ:

 

Ympäristö- ja rakennuslautakunta ei käytä valitusoikeuttaan vaan merkitsee Vaasan hallinto-oikeuden päätöksen 14.6.2017 tiedoksi.

 

YMPÄRISTÖ- JA RAKENNUSLAUTAKUNTA:

 

Ympäristöpäällikön päätösehdotus hyväksyttiin.


Edellinen asia | Seuraava asia Muutoksenhakuohje Kokousasia PDF-muodossa