Poistuminen | Toimielimet | Kaupunginhallitus | Pöytäkirja 12.06.2017 | Avaa haku




Kaupunginhallitus

§ 272

12.06.2017

 

Valtuutettu Vilhelm Junnilan ym. valtuustoaloite telttailualueesta, talviuintikeskuksesta ja melontareitistä

 

493/00.07.01/2017

 

Kaupunginvaltuusto 30.01.2017 § 14

 

Valtuutettu Vilhelm Junnila luki ja jätti valtuuston kokouksessa seuraavan seitsemän valtuutetun allekirjoittaman aloitekirjelmän:

 

"Manner-Naantalin osayleiskaavan tultua kaupunginvaltuuston hyväksymäksi haluamme välittömästi ryhtyä jalostamaan siihen liittyviä vapaa-ajantoimintoja. Kaavassa on uutena asiana esimerkiksi Jakoluotoon ja Hiippaan osoitettava kävelysiltayhteys, mutta alueellamme on myös muita toimintoja ja mahdollisuuksia, joita yleiskaava ei tarkemmin ohjaa.

 

Me allekirjoittaneet kaupunginvaltuutetut esitämme selvitettäväksi seuraavaa kolmea asiaa parantamaan asukkaiden harrastusmahdollisuuksia ja samalla tukemaan kaupunkimme matkailutoimintoja.

 

1) Kävelysillan aikanaan saavuttaessa Jakoluodon osoitetaan saareen telttailualue tukemaan monimuotoista ja kestävää matkailua. Etäisyys vanhaankaupunkiin ja merellinen sijainti korostaisi kaupunkimme imagoa ja matkailullisia mahdollisuuksia. Esitämme hanketta selvitettäväksi ja sen huomioimista tulevissa taloussuunnitelmissa.

 

2) Naantalissa on kohtuulliset talviuintimahdollisuudet, mutta Nunnalahteen tai Taimon rantaan sopisi talviuintikeskus, joka käsittäisi saunatilat ja kioskitoimintaa. Esimerkiksi Perttelin Varvojärvellä vastaavaa toimintaa hoitaa toimintaa tukeva yhteisö. Naantalissa asiaa voisi yhteistyössä selvittää esimerkiksi Naantalin Löylyn kanssa. Esitämme selvitettäväksi talviuintikeskuksen tarkoituksenmukaisuutta, paikkaa, kustannuksia ja mahdollisia yhteistyötahoja.

 

3) Naantalin ja Maskun rajalla sijaitsee 2,5 km pitkä Vaarjoki, joka laskee Luikkionlahteen. Alue muodostaa arvokkaan maisemakokonaisuuden. Jokea voi meloa, mutta se on monilta osin puutteellisen hoidon vuoksi kasvanut jopa täysin umpeen. Sen kunnostaminen ei kuitenkaan vaatisi suuria panostuksia, vaan lähinnä kaislojen niittaa. Esitämme, että tutkitaan joen alajuoksun sopivuutta ja kunnostusmahdollisuuksia melontareitiksi, ja mahdollisuuksia levähdyspalkan rakentamiseen esimerkiksi Hakapellon hautausmaan läheisyyteen."

 

KAUPUNGINVALTUUSTO:

 

Valtuustoaloite merkittiin vastaanotetuksi.

 

Kaupunginhallitus 06.02.2017 § 43

 

KAUPUNGINJOHTAJA:

 

Kaupunginhallitus lähettää valtuustoaloitteen sivistysvirastolle ja ympäristövirastolle yhteistyössä valmisteltavaksi ja mahdollisia toimenpiteitä varten.

 

KAUPUNGINHALLITUS:

 

Kaupunginjohtajan ehdotus hyväksyttiin.

 

Kaupunginhallitus 12.06.2017 § 272

 

Sivistyspalvelut ja tekniset palvelut ovat yhteistyössä valmistelleet seuraavan vastauksen valtuutettu Vilhelm Junnilan ym. valtuustoaloitteeseen:

 

Yhdyskuntatekniikan päällikkö Mika Hirvi:

 

Kohta 1

 

Manner-Naantalin osayleiskaavassa on esitetty siltayhteyden rakentaminen Jakoluotoon. Saari on pääosin Naantalin seurakuntayhtymän omistuksessa. Saaren pohjoisosassa on noin 0,4 hehtaarin kokoinen alue yksityisen maanomistajan omistuksessa. Saaren maapinta-ala on yhteensä noin 2,7 ha. Jakoluoto ei sijaitse asemakaava-alueella. Manner-Naantalin osayleiskaavassa Jakoluoto on merkinnällä VR-1 eli retkeily- ja ulkoilualue (alueelle saa rakentaa virkistyskäyttöä palvelevia pienehköjä rakennuksia tai rakennelmia). Esitetty siltayhteys on valituksen alainen Manner-Naantalin osayleiskaavassa.

 

Naantalin kaupunki ei omista maata Jakoluodossa. Kiinteistörekisteriotteessa on seuraava merkintä:

 

"Vesilain mukainen merkintä Rekisteröintipvm: 28.11.1994

 

Länsi-Suomen vesioikeuden päätöksen mukaan Naantalin kaupungilla on oikeus lauttalaiturin rakentamiseen Jakoluotoon ja ponttoonisillan rakentamiseen Lammasluodosta Jakoluotoon sekä pysyvä käyttöoikeus siltaa ja laituria varten tarvittaviin maa- ja vesialueisiin.

 

Rasitettu: 529-421-1-24 PAPPILA"

 

Etäisyys Kailon saaresta on vähimmillään n. 200 metriä. Veden syvyys merikartan mukaan Kailon ja Jakoluodon välisellä alueella on enimmillään neljä metriä.

 

Kiinteä yhteys Jakoluotoon tulisi toteuttaa kelluvana massiivibetoniponttoonirakenteena eli vastaavan tyyppisellä ratkaisulla kuin nykyinen Kailon silta/laituri on toteutettu. Rakenteen poikkileikkausmitoitus tulee olla vastaava kuin Kailon sillassa, jotta huoltoliikenne mahdollistuisi Jakoluotoon. Lisäksi sillassa tulee varautua toteuttamaan soutuveneiden ja pienin moottoriveneiden kulkemisen mahdollistava kulkuaukko.

 

Jakoluodon sillan alustava kustannusarvio on suuruusluokaltaan 800 000 euroa. Sillan rakentaminen vaatii vesilain mukaisen luvan.

 

Mikäli silta Jakoluotoon päätettäisiin toteuttaa lähivuosina, voitaisiin harkita Kailon nykyisen sillan siirtämistä Jakoluotoon ja uuden sillan hankkimista mantereen ja Kailon välille.

 

Retkeily-/telttailualueen avaaminen Jakoluotoon edellyttää ympärivuotuisen valvonnan järjestämistä alueelle, jotta alueella vältytään ilkivallalta ja asiattomalta toiminnalta.

 

Kiinteän yhteyden toteuttamiskelpoisuus tulee tarkemmin selvitettäväksi, mikäli Muumimaailman käytössä oleviin alueisiin tulee Kailon saarella merkittäviä muutoksia. Toimintojen osoittaminen Jakoluotoon edellyttää ainakin nykyisen Naantalin seurakuntayhtymän alueen hankkimista kaupungin omistukseen.

 

Kohta 2

 

Ympäristöviraston liikuntapaikat tehtäväalue ylläpitää talviuintipaikkoja Taimon rannassa ja Nunnalahdessa. Molemmilla uintipaikoilla on lämmitetyt pukuhuoneet varustettuna suihku- ja WC-tiloilla. Talviuintipaikkojen käyttämisestä ei peritä maksua.

 

Naantalin Purjehdusseura tarjoaa sekä jäsenilleen että muille henkilöille mahdollisuuden avantouintiin kaksi kertaa viikossa keskiviikkoisin ja sunnuntaisin. Tämän hetkinen kertamaksu on 5 euroa ja se sisältää myös saunomismahdollisuuden.

 

Talviuinti saunomismahdollisuudella on jo järjestetty Naantalin Purjehdusseuran toimesta Lammasluodossa. Toiminta kehittynee jatkossakin kysynnän mukaisesti.

 

Kohta 3

 

Ilmakuvan perusteella Vaarjoen leveys Luikkionlahdelta Orjanojaan asti on noin viisi metriä. Vaarjoen rannalla on nähtävissä muutamia venetalaksia ja veneitä, joten joella on nykyisin ainakin vähäisesti veneliikennettä. Nykyinen viiden metrin leveys mahdollistaa joen käytön melomiseen.

 

Rannan ruovikko/kaislikko vähentänee myös alueen pelloilta veteen tulevaa ravinnekuormaa. Näin ollen ennen alueen ruovikon/kaislikon poistoa, tulee selvittää myös mahdolliset vaikutukset Luikkionlahden veden tilaan.

 

Manner-Naantalin yleiskaavassa on esitetty rantaraitin jatkaminen sillalla Vaarjoen ylitse Maskun kunnan alueelle. Vaarjoen ranta-alueet muodostavat hienon, jopa osittain erämaamaisen maisema-alueen. Rantaraitin jatkamisen yhteydessä Vaarjoen varteen on perusteltua selvittää mahdollisuutta toteuttaa taukopaikka sekä Vaarjokea että rantaraittia pitkin kulkeville melojille ja ulkoilijoille.

__________

 

Tekninen lautakunta on käsitellyt valtuustoaloitetta kokouksessaan 26.4.2014 § 30 ja vapaa-aikalautakunta kokouksessaan 30.5.2017 § 5.

 

Molemmat lautakunnat päättivät antaa edellä olevan mukaisen vastauksen valtuutettu Vilhelm Junnilan ym valtuustoaloitteeseen ja lähettää asian edelleen käsiteltäväksi kaupunginhallitukselle ja kaupunginvaltuustolle.

 

VS. KAUPUNGINJOHTAJA:

 

Kaupunginhallitus

 

  • merkitsee teknisen lautakunnan ja vapaa-aikalautakunnan valtuutettu Vilhelm Junnilan ym. aloitteeseen antaman selvityksen tiedokseen ja saattaa sen valtuuston tietoon

  • ehdottaa valtuustolle, että valtuutettu Vilhelm Junnilan ym. aloite merkitään loppuun käsitellyksi.

 

KAUPUNGINHALLITUS:

 

Vs. kaupunginjohtajan ehdotus hyväksyttiin.



Poistuminen | Toimielimet | Kaupunginhallitus | Pöytäkirja 12.06.2017 | Avaa haku