Poistuminen | Toimielimet | Kaupunginhallitus | Pöytäkirja 15.05.2017 | Avaa haku





Kaupunginhallitus

§ 135

18.04.2017

Kaupunginhallitus

§ 159

02.05.2017

Kaupunginhallitus

§ 201

15.05.2017

 

Luottamustointen ja viranhaltijoiden palkkio- ja matkustussäännön tarkistaminen

 

972/01.06.00/2013

 

Kaupunginhallitus 18.04.2017 § 135

 

Hallintojohtaja Riitta Luotio:

 

Naantalin kaupungin käytäntönä on ollut, että luottamustointen palkkio- ja matkustussääntö tarkistetaan valtuustokausittain. Kaupunginvaltuusto on viimeksi 10.12.2012 tarkistanut sääntöä, joka on tullut voimaan 1.1.2013.

 

Oheismateriaali:

  • Voimassa oleva luottamushenkilöiden palkkio- ja matkustussääntö

 

Palkansaajien ansiotasoindeksin (2005=100) kuntasektorin indeksi oli 2012 III-neljänneksellä 129 ja 2015 III-neljänneksellä 133,4 (muutos n. 4,4 %). Palkkio- ja matkustussäännössä olevia palkkioita ei pääsääntöisesti esitetä tarkistettavaksi tässä esittelytekstissä lueteltuja muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta.

 

Toimielimien osalta on huomioitu luottamushenkilöorganisaation muutokset kaupunginvaltuuston 13.3.2017 tekemän päätöksen ja uudistetun hallintosäännön mukaisesti. Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan puheenjohtajan vuosipalkkio on nostettu muiden lautakuntien vuosipalkkioiden tasolle.

 

Naantalin kaupungin uuteen hallintosääntöön on kirjattu, että kaupunginhallituksen puheenjohtaja voi toimia osa-aikaisena luottamushenkilönä. Kuntalain 80 §:ssä säädetään päätoimisen tai osa-aikaisen luottamushenkilön oikeudesta saada virka- tai työvapaata päätoimisen tai osa-aikaisen luottamustoimen ajaksi.

 

Kuntalain 80 §:n mukaan valtuusto voi päättää päätoimiselle ja osa-aikaiselle luottamushenkilölle maksettavasta kuukausipalkasta tai korvauksesta. Päätoimisella tai osa-aikaisella luottamushenkilöllä on oikeus saada vuosilomaa, sairauslomaa ja perhevapaata sekä työterveyshuollon palveluja samoin perustein kuin kunnallisella viranhaltijalla.

 

Palkkio- ja matkustussääntöluonnoksessa on esitetty, että kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi valittu voi itse valita toimiiko hän osa-aikaisena luottamushenkilönä. Osa-aikainen puheenjohtaja on oikeutettu 30 000 euron suuruiseen vuosipalkkioon, joka maksetaan kuukausipalkkana (2 500 euroa/kk). Osa-aikaisella puheenjohtajalla ei ole oikeutta kaupunginhallituksen puheenjohtajan vuosipalkkioon (3 410 euroa/v). Mikäli kaupunginhallituksen puheenjohtaja toimii tehtävässä muun päätoimen ohessa "normaalina luottamushenkilönä", hän on oikeutettu kaupunginhallituksen puheenjohtajan vuosipalkkioon.

 

Palkkio- ja matkustussäännön sanamuotoja ja lauserakenteita on selkeytetty. Säännössä on huomioitu aikaisempaa paremmin edustajainkokoukset, käräjäoikeuden lautamiesten palkkiot sekä muut erityistehtävät.

 

Ansiomenetyskorvausta koskevaan osuuteen on määritelty tarkemmin yrittäjänä toimivan luottamushenkilön ansiomenetyskorvauksen laskentaperuste.

 

Lastenhoidon järjestämistä koskevaa korvausperustetta on selkeytetty siten, että oikeus koskee alle 10-vuotiasta lasta. Rajaus vastaa KVTES:n mukaista oikeutta tilapäisen hoitovapaan saamiseen alle 10-vuotiaan lapsen hoidon järjestämistä varten. Lastenhoidon korvausperuste on käytäntönä entisellään. Lastenhoidosta aihetuvan kulukorvauksen katoksi on määritelty enintään 20 euroa/tunti.

 

Palkkio- ja matkustussääntöä on muutettu siten, että se käsittää myös viranhaltijoille ja työntekijöille maksettavat kokouspalkkiot.

 

Lähikuntien palkkiosäännöistä laaditun vertailun perusteella on todettavissa, että Naantalin ja Raision palkkiokäytänteet ovat vaatimattomimmat. Viranhaltijoitten kokouspalkkioita on luonnoksessa tarkistettu siten, että ne vastaavat vastaavien toimielimien luottamushenkilöpalkkioita. Tämä on käytäntönä useimmissa lähiseudun kunnissa.

 

Oheismateriaali:

  • Vertailu lähikuntien kokouspalkkioihin.

  • Kooste yhtiöitten kokouspalkkioista

  • Kuntaliiton julkaisu "Kuntien luottamushenkilöiden palkkiot ja korvaukset vuonna 2013"

 

Viranhaltijoitten palkkiokäytäntö poikkeaa Naantalissa kuntien yleisestä käytänteestä erityisesti toimielimen sihteerin ja esittelijän palkkioiden osalta. Muut lähiseudun kunnat ovat jatkaneet sihteerin ja esittelijän palkkioiden korotusten maksamista vuoden 2005 jälkeenkin, lukuun ottamatta Raisiota ja Naantalia. Voimassa olevan viranhaltijoiden palkkiokäytänteen mukaan kokouksessa "vieraileva" asiantuntija saa saman kokouspalkkion kuin esittelijä ja sihteeri. Esittelijän ja sihteerin työt jatkuvat vielä kokouksen päätyttyä.

 

Sääntöön on lisätty osio valtuustoryhmien toiminnan tukemisesta sekä palkkiosäännön tarkistamisesta kerran valtuustokaudessa.

 

Tarkistettu luottamushenkilöiden ja viranhaltijoitten palkkio- ja matkustussääntö on esityslistan liitteenä (KH 18.4.2017).

 

Oheismateriaali:

  • Versio, josta ilmenee palkkio- ja matkustussääntöön tehdyt muutokset.

 

KAUPUNGINJOHTAJA:

 

Kaupunginhallitus esittää, että kaupunginvaltuusto hyväksyy liitteen mukaisen luottamustointen ja viranhaltijoitten palkkio- ja matkustussäännön tulevaksi voimaan 1.6.2017.

 

KOKOUSKÄSITTELY:

 

Merkittiin, että henkilökunnan edustaja Marja-Terttu Paju oli läsnä kokouksessa tämän asian käsittelyn ajan.

 

KAUPUNGINHALLITUS:

 

Asia päätettiin Terhi Kärkkäisen esityksestä yksimielisesti jättää pöydälle.

Kaupunginhallitus 02.05.2017 § 159

 

Hallintojohtaja Riitta Luotio:

 

Uusi kuntalaki korostaa kaupunginhallituksen puheenjohtajan roolia. Kunnanhallituksen puheenjohtaja johtaa poliittista yhteistyötä, jota kunnanhallituksen tehtävien toteuttaminen edellyttää. Palkkio- ja matkustussääntöluonnosta on muutettu siten, että kaupunginhallituksen puheenjohtajan vuosipalkkio on korotettu 4 000 euroon/vuosi.

 

Tarkennettu palkkio- ja matkustussääntö oheistetaan.

 

LIITE 1, KH 2.5.2017

 

Oheismateriaali:

  • Versio, josta ilmenee tehdyt muutokset palkkio- ja matkustussääntöön

 

VS. KAUPUNGINJOHTAJA:

 

Kaupunginhallitus esittää, että kaupunginvaltuusto hyväksyy liitteen mukaisen luottamustointen ja viranhaltijoitten palkkio- ja matkustussäännön tulevaksi voimaan 1.6.2017.

 

KAUPUNGINHALLITUS:

 

Asia jätettiin yksimielisesti pöydälle.

Kaupunginhallitus 15.05.2017 § 201

 

Ehdotus luottamustointen ja viranhaltijoiden palkkio- ja matkustussäännöksi 1.6.2017 alkaen on liitetty esityslistaan (KH 15.5.2017).

 

KAUPUNGINJOHTAJA:

 

Kaupunginhallitus esittää, että kaupunginvaltuusto hyväksyy liitteen mukaisen luottamustointen ja viranhaltijoiden palkkio- ja matkustussäännön tulevaksi voimaan 1.6.2017.

 

KOKOUSKÄSITTELY:

 

Merkittiin, että henkilökunnan edustaja Marja-Terttu Paju oli läsnä kokouksessa tämän asian käsittelyn ajan.

 

Kaupunginjohtaja muutti kokouksessa ehdotustaan palkkio- ja matkustusäännöstä siten, että että tarkastuslautakunnan vuosipalkkio on 1 300 euroa ja lastenhoitajan palkkio on maksimissaan 30 euroa/tunti.

 

Tarkistettu palkkio- ja matkustussääntöehdotus oheistetaan.

 

LIITE B1, KH 15.5.2017

 

KAUPUNGINHALLITUS:

 

Kaupunginhallitus hyväksyi kaupunginjohtajan muutetun ehdotuksen ja päätti esittää, että kaupunginvaltuusto hyväksyy liitteen B1 mukaisen luottamustointen ja viranhaltijoiden palkkio- ja matkustussäännön tulevaksi voimaan 1.6.2017.



Poistuminen | Toimielimet | Kaupunginhallitus | Pöytäkirja 15.05.2017 | Avaa haku