Poistuminen | Toimielimet | Sosiaali- ja terveyslautakunta | Pöytäkirja 11.05.2017 | Avaa haku





Sosiaali- ja terveyslautakunta

§ 26

11.05.2017

 

Raportti työllistämistoiminnasta 1.1.-30.4.2017 ja kuntouttavan työtoiminnan valtionavustuksen jakaminen työtoimintaa toteuttavien yhdistyksien kanssa 1.8.2017 alkaen

 

Sosiaali- ja terveyslautakunta 11.05.2017 § 26

 

Perusturvajohtaja Iiro Pöyhönen

 

Työllistämistoiminnassa on tapahtunut vuoden vaihtuessa muutoksia:

Palkkatukiajasta luetaan vain 75 % työssäoloehdon täyttymiseen aiemman 100% sijaan. Tämä aiheuttaa sen, että henkilöt tulee työllistää n. 8 kuukaudeksi jotta työssäoloehto täyttyy. Palkkatukea on myönnetty 6 kuukaudeksi. Ely tiedotti huhtikuun lopulla että tähän asti myönnettyihin työsuhteisiin voi hakea jatkoa.

 

Kunnat ovat saaneet helmikuun alusta alkaen Kelalta etukäteistiedon, kun työttömän työmarkkinatukipäivät lähestyvät 300 päivää. Tämä helpottaa työttömän henkilön palvelunohjausta ja vähentää Kelan laskuttamaa työmarkkinatuen kuntaosuutta.

 

Naantalin työllistämispalvelut järjesti rekrymessut 24.1.2017 yhdessä elinkeino- ja nuorisopalvelujen kanssa. Messuilla oli runsas osanotto ja myös näytteilleasettajia tuli paljon. Myös median edustajia oli paikalla.

 

Naantalin maksama työllistämisen kuntalisää nostettiin vuoden alusta 300 eurosta 500 euroon.

 

Kesälomien jälkeen käynnistyy kuntakokeilu, jossa TE-toimiston tehtäviä otetaan kunnassa hoidettavaksi ja lisäksi TE-toimisto osoittaa henkilöstöään kuntiin hoitamaan kokeilussa mukana olevien asiakkaiden asioita. Naantalissa TE-toimiston ilmoittama resurssilisäys olisi noin 1,37 henkilötyövuotta.

 

Työllisyystilanne koko maassa on yleisesti parantunut. Maaliskuun työttömyysluku Naantalissa on 8,4 %, kun vastaava luku vuosi sitten oli

10,1 %. Työttömyys on edelleen yli 50 vuotiailla korkeampaa (45 % kaikista työttömistä) kuin verrokkikunnissa, kun taas nuorisotyöttömyys

(alle 25 v) on pysynyt alhaisempana (10,8 %)

 

Varsinais-Suomen TE-toimiston työllistämiseen käytettävissä olevat määrärahat riittävät tämän hetken arvion mukaan koko vuodeksi. Kaupunki on työllistänyt huhtikuun loppuun mennessä 14 pitkäaikaistyötöntä. Kaupunki maksaa yritystukea Lounais-Suomen Työllistäjille, ehtona on ollut kuuden henkilön työllistäminen vähintään puolen vuoden työsuhteisiin. LT ry on työllistänyt 11 naantalilaista pitkäaikaistyötöntä. Kaikki LT ry:n työllistämät henkilöt ovat olleet vähintään 300 päivää työmarkkinatuella.

 

Nuorten työpaja on edelleen ollut tehokkaassa käytössä. Naantalissa on edelleen käynnissä kolme aktiiviryhmää (ryhmämuotoista kuntouttavaa työtoimintaa). Kaupungin omiin yksiköihin on sijoitettu aiempaa enemmän asiakkaita, jolloin kuntouttavan työtoiminnan ostopalvelua on voitu vähentää.

 

Tavoitteeksi on edelleen asetettu työmarkkinatukimaksujen pieneneminen ja erilaisten työllistymistä edistävien toimien tehostaminen. Naantalin työllistämistoiminnan toimenpiteet ovat onnistuneet erinomaisesti vuoden ensimmäisen neljänneksen ajalta.

 

Kuntouttavan työtoiminnan ostoja on voitu vähentää kunnan oman työtoiminnan lisääntyessä ja omien yksiköiden ottaessa vastuuta työllistämisen haasteista.

 

Listan liitteenä on raportti työllistämistoiminnasta 1.1.-30.4.2017

 

LIITE B3, SOTE-LTK 11.5.2017

 

Kuntouttavan työtoiminnan järjestää kunta. Kunta voi järjestää kuntouttavan työtoiminnan itse, tekemällä kirjallisen sopimuksen sen järjestämisestä toisen kunnan tai kuntayhtymän taikka rekisteröidyn yhdistyksen, rekisteröidyn säätiön, valtion viraston tai rekisteröidyn uskonnollisen yhdyskunnan kanssa.

 

Valtio maksaa kunnalle kuntouttavan työtoiminnan toteutuneista päivistä järjestämiskorvausta 10.09 €/ päivä. Naantalin kaupunki on 1.3.2015 lähtien maksanut 5 €/ päivä kaupungin omille osastoille, jos ne ottavat henkilön kuntouttavaan työtoimintaan. Yhdistykset eivät ole toistaiseksi saaneet tukea kuntouttavan työtoiminnan järjestämisestä. Vuonna 2016 yhdistykset järjestivät kuntouttavaa työtoimintaa 520 päivää.

 

Maksuperustetta laajentamalla voidaan saada yhdistyksiä ottamaan enemmän henkilöitä kuntouttavaan työtoimintaan (ei koske yhdistyksiä, joiden kanssa kaupungilla on ostopalvelusopimus eikä seurakuntia).

 

PERUSTURVAJOHTAJA:

 

Sosiaali- ja terveyslautakunta

  • hyväksyy liitteenä olevan työllistämistoimintaa koskevan raportin ajalta 1.1. - 30.4.2017 ja saattaa sen edelleen kaupunginhallitukselle tiedoksi

  • päättää, että 1.8.2017 alkaen yhdistyksillä on oikeus saada 5€ / työllistetty henkilö toteutuneista kuntouttavan työtoiminnan päivistä (ei koske yhdistyksiä, joiden kanssa on tehty kuntouttavaa työtoimintaa koskeva ostopalvelusopimus )

 

SOSIAALI- JA TERVEYSLAUTAKUNTA:

 

Perusturvajohtajan ehdotus hyväksyttiin.



Poistuminen | Toimielimet | Sosiaali- ja terveyslautakunta | Pöytäkirja 11.05.2017 | Avaa haku