Poistuminen | Toimielimet | Kaupunginvaltuusto | Pöytäkirja 22.05.2017 | Avaa haku




Kaupunginvaltuusto

§ 66

22.05.2017

 

Valtuutettu Leena Haanpään ym. valtuustoaloite nuorten syrjäytymisriskin ja moniongelmaisuuden ennaltaehkäisyn selvittämiseksi Naantalin palvelujärjestelmässä

 

401/00.07.01/2017

 

Kaupunginvaltuusto 22.05.2017 § 66

 

Valtuutettu Leena Haanpää luki ja jätti valtuuston kokouksessa seuraavan kahden valtuutetun allekirjoittaman aloitekirjelmän:

 

"Nuorten syrjäytymiseen johtavat mekanismit ovat moninaiset, joka tarkoittaa sitä, että monisyiseen ongelmaan ei ole olemassa helppoja ratkaisuja. Moniongelmaisuus näyttäytyy esimerkiksi kouluissa ja koulutyöskentelyssä ja vaikuttaa paitsi nuoren omaan koulumenestykseen myös laajemman piirin koulukokemuksiin. Tiedämme, että nuori, jonka elämän perusasiat eivät ole kunnossa, oireilee usein koulussa voimakkaasti. Syrjäytymisvaarassa olevan nuoren kohdalla ei kyse ole kuitenkaan vain kouluhyvinvoinnista, vaan laajemmasta elämänhallinnan puutteesta.

 

Erityisesti koulumaailmassa moniammatillinen yhteistyö voi olla vaikea toteuttaa, sillä uusi oppilashuoltolaki kieltää yksittäistapausten asioiden käsittelyn ilman erillistä lupaa. Miten Naantalissa tunnistetaan syrjäytymisvaarassa olevat nuoret ja miten tätä riskiä ennaltaehkäistään? Miten toimitaan esimerkiksi koulussa silloin, kun koulun henkilöstö tunnistaa nuoren ongelmat, mutta heillä ei ole tietoa siitä, missä tai kuka nuoren ongelmiin reagoi, vai reagoiko kukaan?

 

Nuorisolaki (1285/2016), joka uudistui 1.1.2017, velvoittaa paikallistasolla kuntatason päättäjiä ja nuorten kanssa toimivia tahoja ennaltaehkäisyyn sekä sektorirajat ylittävään yhteistyöhön syrjäytymisen vastaisissa toimissa. Hallinnonalojen koordinaation ja yhteistyön sekä paikallisen moniammatillisen yhteistyön kehittämiseksi nuorten hyvinvointia edistämään lisättiin nuorisolakiin vuonna 2011 kohta ohjaus- ja palveluverkostosta (opetusministeriö 2009, 13). Lisäyksessä nuorisolakiin (693/2010) 7 a pykälässä monialaisesta yhteistyöstä määrättiin ohjaus- ja palveluverkosta, joka oli oltava kunnassa paikallisten viranomaisten monialaisen yhteistyön yleistä suunnittelua ja toimeenpanon kehittämistä varten.

 

Vihreiden valtuustoryhmä kysyy, miten nuorisolain ohjaava vaikutus nuorison kanssa työskentelevien toimijoiden arkipäivän työssä toteutuu Naantalissa? Toisin sanoen, ohjautuvatko nuoret palveluihin ja siirtyvätkö he palveluista toiseen ongelmitta?

 

Vihreiden valtuustoryhmä ehdottaakin selvityksen tekemistä yhtäältä nuorten syrjäytymisen ennaltaehkäisystä ja toisaalta moniammatillisen yhteistyön toteutumisesta moniongelmaisten nuorten auttamiseksi palvelujärjestelmässä."

 

KAUPUNGINVALTUUSTO:

 

Valtuustoaloite merkittiin vastaanotetuksi.



Poistuminen | Toimielimet | Kaupunginvaltuusto | Pöytäkirja 22.05.2017 | Avaa haku