Poistuminen | Toimielimet | Saaristolautakunta | Pöytäkirja 25.04.2017 | Avaa haku




Kaupunginvaltuusto

§ 22

13.03.2017

Kaupunginhallitus

§ 98

20.03.2017

Saaristolautakunta

§ 9

25.04.2017

 

Valtuutettu Samuli Santalahden ym. valtuustoaloite saaristokohteiden kehittämis- ja investointiohjelman laatimisesta

 

202/00.07.01/2017

 

Kaupunginvaltuusto 13.03.2017 § 22

 

Valtuutettu Samuli Santalahti luki ja jätti valtuuston kokouksessa Keskustan valtuustoryhmän puolesta seuraavan valtuustoaloitteen:

 

"Naantali on korostanut eri ohjelmissa voimakkaasti saaristoimagoaan. Saariston hyödyntäminen elinvoimamme vahvistamiseksi on kuitenkin alkutekijöissään. Kaupungin alueella on useita hyödynnettävissä olevia kohteita, joihin panostamalla voisimme luoda matkailun ja yritystoiminnan avulla vetovoimaisen saaristokohdeverkoston. Esimerkkinä kantakaupungin pienvenesatama, Merimaskun kirkonkylä, Rymättylän kirkonkylä ja Röölä, sekä Velkuan Teersalo.

 

Tarvitsemme kokonaisvaltaisen ja konkreettisen suunnitelman tämän verkoston kehittämiseksi. Saaristo-ohjelman lisäksi tarvitsemmekin saaristokohteiden pitkän tähtäyksen kehittämis- ja investointiohjelman, jossa määritellään kehittämistoimenpiteet ja tarvittavat investoinnit rahoitussuunnitelmineen.

 

Kokonaissuunnitelma on tarpeen, koska yksittäistä kohdetta ajatellessa investointien hyödyt saattavat näyttää merkityksettömiltä ja kustannukset kohtuuttoman suurilta, emmekä mahdollisesti sisäistä niistä saatavaa hyötyä.

 

Keskustan ryhmä esittää, että uusi aloittava kaupunginvaltuusto ja saaristolautakunta yhdessä käynnistävät ohjelman laatimisen."

 

KAUPUNGINVALTUUSTO:

 

Valtuustoaloite merkittiin vastaanotetuksi.

Kaupunginhallitus 20.03.2017 § 98

 

KAUPUNGINJOHTAJA:

 

Kaupunginhallitus lähettää valtuustoaloitteen saaristolautakunnalle valmisteltavaksi ja mahdollisia toimenpiteitä varten.

 

KAUPUNGINHALLITUS:

 

Kaupunginjohtajan ehdotus hyväksyttiin.

Saaristolautakunta 25.04.2017 § 9

 

Viestintä- ja kehittämispäällikkö Tiina Rinne-Kylänpää:

 

Valtuusto hyväksyi 9.6.2014 Naantalin kaupungin saaristo-ohjelman, jonka tarkoituksena on luoda yhteinen näkemys saaristoalueiden kehittämiseksi elinvoimaiseksi osaksi Naantalin kaupunkia.Saaristo-ohjelman tavoitteita toteutetaan poikkihallinnollisesti osana kaupungin normaalia toimintaa. Se sisältää tavoitteiden lisäksi konkreettisia toimenpiteitä saariston kehittämiseksi. Ohjelman yhteyteen lisättiin tällä kertaa osio saariston merkittävimmistä alueellisista toimenpiteistä vuosina 2014-2017, jotka liittyivät lähinnä kiinteistöjen myyntiin ja maankäyttöön.

 

Kesäkuussa alkavalle valtuustokaudelle laaditaan uusi kaupungin strategia, jossa tulee myös saariston asemaa ja kehittämistä pohtia laajemmin. Saaristo-ohjelma päivitetään kaupungin strategian valmistuttua sen linjausten mukaisesti.

 

Aloitteen mukainen pitkän tähtäyksen saariston kehittämis- ja investointi-ohjelma vahvistaisi saaristo-ohjelman merkitystä.

Prosessi tulee kytkeä tiivisti kaupungin toiminta- ja taloussuunnitteluun. Saaristo-ohjelmassa luodaan suuntaviivat ja painopisteet saariston kehittämiselle, mutta hankkeet ja investoinnit aikataulutettaisiin ja määriteltäisiin tarkemmin toiminta- ja taloussuunnitteluprosessin yhteydessä.

 

Tulevaa saaristo-ohjelma laaditaan vuorovaikutteisesti. Ideoita keräävän ja avoimen suunnittelun kautta ohjelmaa työstetään alueen asukkaiden, yritysten, yhdistysten ja muiden toimijoiden kanssa. Myös kaupungin eri toimialat osallistuvat saaristo-ohjelman työstämiseen. Työvälineinä olisi mm. työryhmätyöskentely, seminaarit, ideointikyselyt verkossa ja somessa.

 

Kaupunki ja Naantalin Matkailu Oy ovat aloittaneet matkailun masterplanin työstämisen. Siinä määritellään yhteinen ja innostava visio siitä, millainen matkailukaupunki Naantali on 10 vuoden kuluttua. Matkailun masterplan on kokonaissuunnitelma, joka sisältää konkreettisen toimenpideohjelman. Siinä sovitaan yritysten, Naantalin Matkailu Oy:n ja kaupungin toimenpiteet asetettuihin tavoitteisiin pääsemiseksi.Tavoitteena on luoda Naantalista entistä kilpailukykyisempi ja houkuttelevampi matkailukaupunki. Masterplanissa on tarkoitus käsitellä myös saaristomatkailun kehittämistä, mikä tulee huomioida tulevassa saaristo-ohjelma- ja strategiatyössä.

 

VIESTINTÄ- JA KEHITTÄMISPÄÄLLIKKÖ:

 

Ryhdytään aloitteen mukaisiin toimenpiteisiin saaristo-ohjelman laadinnan yhteydessä ja aloite merkitään loppuun käsitellyksi.

 

SAARISTOLAUTAKUNTA:

 

Viestintä- ja kehittämispäällikön ehdotus hyväksyttiin.



Poistuminen | Toimielimet | Saaristolautakunta | Pöytäkirja 25.04.2017 | Avaa haku