Poistuminen | Toimielimet | Sosiaali- ja terveyslautakunta | Pöytäkirja 08.03.2017 | Avaa haku





Sosiaali- ja terveyslautakunta

§ 43

15.06.2016

Kaupunginhallitus

§ 236

21.06.2016

Sosiaali- ja terveyslautakunta

§ 13

08.03.2017

 

Hakeutuminen työvoima- ja yrityspalveluiden kokeiluhankkeeseen

 

468/05.01.08/2016

 

Sosiaali- ja terveyslautakunta 15.06.2016 § 43

 

Perusturvajohtaja Iiro Pöyhönen:

 

Hallituksen yhtenä kärkihankkeena on työvoimahallinnon uudistaminen työllistymistä tukevaksi. Vuosina 2017 ja 2018 toteutetaan alueellisia kokeiluja, joilla luodaan asiakaslähtöinen ja hallintorajat ylittävä toimintamalli työvoima- ja yrityspalveluille. Haku kokeiluihin on käynnistynyt. Kokeiluihin tuli hakea toukokuun loppuun mennessä.

 

Kokeiluissa valmistaudutaan vuoteen 2019, jolloin työvoima- ja yrityspalvelujen järjestämisvastuu on maakunnilla. Tuolloin palvelutuotannosta huolehtisivat pääsääntöisesti kunnat, yksityiset ja kolmannen sektorin toimijat. Kokeilut voivat painottaa eri asiakasryhmiä, kuten maahanmuuttajia, nuoria, osatyökykyisiä, pitkäaikaistyöttömiä sekä yrittäjiä ja yrittäjiksi aikovia.

 

Kokeilut ovat osa kuntien, maakuntien ja koko julkisen sektorin kustannusten karsimisen reformia ja sen vapaakuntakokeilua. Toimintatapoja uudistavilla työllisyyspalvelujen kokeiluilla tavoitellaan kymmenen prosentin kustannussäästöä työttömyyden julkiselle taloudelle aiheuttamiin nykyisiin kokonaiskustannuksiin verrattuna. Lainsäädännöllä mahdollistetaan, että kokeilualueilla voidaan poiketa voimassa olevasta julkisia työvoima- ja yrityspalveluja, työttömyysturvaa, aktiivista sosiaalipolitiikkaa, tietojen luovuttamista, kotoutusta sekä mahdollisesti myös koulutusta koskevasta lainsäädännöstä.

 

Naantali pystyy tällä hetkellä hoitamaan työllistämisasiat kohtuullisen hyvin. Työmarkkinatuen kuntaosuuden kasvu on saatu taitettua ja työllistämistoimet sekä kuntouttavan työtoiminnan toimenpiteet ovat onnistuneet.

 

Kokeiluun hakeutumisesta on ollut Turun kaupungin koolle kutsumana suunnittelukokoukset 18.5.2016 ja 25.5.2016, joihin osallistui Naantalin edustajana perusturvajohtaja Iiro Pöyhönen. Turun seutukunnan kunnanjohtajien kokouksessa on sovittu, että suurin osa kunnista osallistuu ainakin hankkeen suunnittelu- ja hakuvaiheeseen. Lopulliset päätökset osallistumisesta tehdään kunnanhallitusten kokouksissa.

 

Pidettyjen suunnittelukokousten perusteella Turku on laatinut hakemuksen alueelliseen kokeiluun.

 

Tavoitteena on, että jokainen kokeiluun osallistuva kunta voi itsenäisesti järjestää TE-hallinnon palvelut alueellaan. Turun kaupunki toimii hakemuksen vastuukuntana, mutta ei päätä eikä ohjaa muiden kokeilussa mukana olevien kuntien toimintaa.

 

Edellä olevan perusteella kokeiluun osallistumalla Naantalin kaupungin on mahdollista saada työllistämispalveluidensa kehittämiseen uudenlaisia välineitä.

 

Pöytäkirjan liitteenä Työ- ja elinkeinoministeriön asiaa

koskeva kirje.

 

LIITE B5, SOTE-LTK 15.6.2016

 

PERUSTURVAJOHTAJA:

 

Sosiaali- ja terveyslautakunta esittää kaupunginhallitukselle, että Naantalin kaupunki on mukana työllisyys- ja yrityspalvelujen alueelliseen kokeiluun hakeutumisessa. Sosiaali- ja terveyslautakunta raportoi kaupunginhallitukselle kokeiluhankkeen mahdollisesta käynnistymisestä, kun on tiedossa TEM:n päätös.

 

SOSIAALI- JA TERVEYSLAUTAKUNTA:

 

Perusturvajohtajan ehdotus hyväksyttiin.

Kaupunginhallitus 21.06.2016 § 236

 

Työ- ja elinkeinoministeriön kirje 4.5.2016 on liitetty esityslistaan (KH 21.6.2016).

 

KAUPUNGINJOHTAJA:

 

Kaupunginhallitus päättää, että

 

  • Naantalin kaupunki osallistuu työllisyys- ja yrityspalvelujen alueelliseen kokeiluun hakeutumiseen.

  • Sosiaali- ja terveyslautakunta raportoi kaupunginhallitukselle kokeiluhankkeen mahdollisesta käynnistymisestä, kun on tiedossa työ- ja elinkeinoministeriön päätös.

  • Naantalin kaupungin edustajana ja yhteyshenkilönä hankkeen valmisteluryhmässä toimii perusturvajohtaja Iiro Pöyhönen.

 

KAUPUNGINHALLITUS:

 

Kaupunginjohtajan ehdotus hyväksyttiin.

Sosiaali- ja terveyslautakunta 08.03.2017 § 13

 

Perusturvajohtaja Iiro Pöyhönen

 

Naantalin kaupunginhallitus päätti 21.6.2016 lähteä mukaan Turun alueen kuntien yhteiseen pilottikokeiluun, jossa kunnat ottavat hoitaakseen työvoima- ja yrityspalveluiden järjestämisen ja tuottamisen alueellaan. Kokeilu oli tarkoitus toteuttaa vuosien 2017 ja 2018 aikana. Ajatuksena oli, että työvoimahallinnon työntekijät ja voimavarat siirtyvät kuntiin ja yhteisellä työskentelyllä saavutetaan kustannusvaikuttava toimintamalli. Työvoimahallinnon työntekijöiden työnantajana säilyy edelleen valtio. Hankkeen yhtenä tarkoituksena on ollut myös kartoittaa työvoimapalveluiden järjestämismahdollisuuksia tulevaisuudessa.

Kokeilua koskevaa lainsäädäntöä on valmisteltu ja se on parhaillaan lausuntokierroksella. Tässä yhteydessä kuntien tulee ottaa lopullisesti kantaa siihen, ovatko ne mukana kokeilussa. Lainsäädännön valmistelu on myöhentänyt kokeilun alkua niin, että vuoden alun sijaan se olisi alkamassa vasta kesällä 2017 joko 1.6. tai 1.7.2017.

Turun seudulla toteutettavan kokeilun sisältö on tarkentunut valmistelun edetessä. Kokeilun puitteissa kunnat vastaisivat alle 25- vuotiaiden sekä 12 kk yhtäjaksoisesti työttöminä olleiden osalta mm. seuraavista palveluista:

  • 3 kk:n välein toteutettavat haastattelut

  • työllistämissuunnitelmien laatiminen

  • jos asiakkaalla on monialaisen yhteispalvelun tarve, kunta arvioi palvelutarpeen ja vastaa monialaisen työllistämissuunnitelman laatimisesta

  • kotouttaminen; kunta käynnistää alkukartoituksen ja vastaa kotoutumissunnitelman laatimisesta

  • aktivointisuunnitelman laatiminen

Edellisten lisäksi kunta voi tarjota kohderyhmän osalta työnvälitys-, ammatinvalinta- ja uraohjausta, ohjata työnhakuvalmennuksiin, asiantuntija-arvioihin kuten, osaamis- ja ammattitaitokartoituksiin, työkokeiluun sekä myöntää palkkatukea, starttirahaa jne.

Tehdyn laskelman mukaan työvoimahallinto osoittaisi Naantaliin tehtävien hoitoon n. 1,37 henkilötyövuotta. Hoidettavan kohderyhmän koko olisi 365 henkilöä, joista pitkäaikaistyöttömiä on 275 ja nuoria 90.

Turun alueen kunnat ovat pohtineet kantaansa hankkeeseen. Ongelmalliseksi on koettu kokeilun alun siirtyminen kesään, jolloin paineita tuo henkilöstön perehdyttäminen tehtäviin sekä siirtyvän henkilöstön vastaanotto. Lisäksi tuohon ajankohtaan ajoittuu nuorten tulo koulujen jälkeen työmarkkinoille, jolloin tehtävät ruuhkautuvat. On myös ollut epäilyjä siitä, pystytäänkö kaikki suunnitellut asiat hoitamaan siirtyvän henkilöstön toimesta vai joutuvatko kunnat panostamaan omaa henkilöstöään niiden hoitoon. Lisäksi kunnat joutuvat hoitamaan te-keskuksesta siirtyvän henkilöstön sijaistukset heidän mahdollisten poissaolojensa ajalta.

Kokeilusta saatavia hyötyjä olisi kunnan ja työvoimahallinnon voimavarojen yhdistäminen naantalilaisten nuorten ja pitkäaikaistyöttömien työllistymisen edistämiseksi. Näillä toimilla tavoitellaan mm. työttömyydestä kunnalle aiheutuvien kustannusten vähentämistä. Asiakkaiden asiointi Naantalissa saattaisi myös sujuvoittaa asiakkaiden palveluiden saatavuutta.

Kokeiluun ilmoittautuivat alunperin mukaan Turku, Raisio, Kaarina, Lieto, Masku, Mynämäki, Naantali, Nousiainen, Paimio, Rusko ja Sauvo. Kaarina ja Lieto ovat jo tehneet päätöksen, että ne eivät osallistu kokeiluun. Myös Mynämäki, Nousiainen ja Masku ovat alustavasti olleet sillä kannalla, että ne eivät jatka kokeilussa.

 

TEM:n lausuntopyynnön mukaan kokeiluhankkeen allekirjoittanut kunta kokoaa alueen kuntien lausunnot kokeilusta. Yksittäiset kunnat eivät anna lausuntoaan TEM:lle. Lausunto tulee antaa 24.3.2017 mennessä.

 

Naantalin kaupungin työllistämispalvelutiimi on valmistellut kokeiluhankkeesta annettavaa Naantalin kaupungin lausuntoa Turun kaupungin käyttöön. Lausunto on samalla kaupungin lopullinen kanta hankkeeseen osallistumisesta. Hallituksen lakiesitys vastaa alueella tehtyä valmistelutyötä ja kohderyhmä rajaus on neuvoteltu osallistuvien kuntien kesken. Vaikka aikataulu hankkeen aloittamiseen on jo viivästynyt liikaa, olisi toimivallan siirto ja hankkeen käynnistäminen kuitenkin järkevintä toteuttaa vasta lomakauden lopussa 1.8.2017 alkaen.

 

Lisäksi hankkeesta aiheutuvien käytännön ongelmien ja epäonnistumisen riskien minimoimiseksi tulee ottaa huomioon seuraavia seikkoja:

  • TE-toimistoista kuntiin siirtyvien työntekijöiden tulisi olla entuudestaan kunnissa tuttuja ja kuntien olosuhteet tuntevia virkailijoita

  • siirtyvä työvoimaresurssi tulisi taata myös henkilöiden mahdollisten sairaslomien ja vuosilomien aikana

  • ohjelmistojen käyttökoulutus tulisi toteuttaa mahdollisimman pian ja tehokkaasti

  • henkilöstön lakikoulutukset koskien työllistämispalvelujen erityispiirteitä tulee toteuttaa mahdollisuksien mukaan yhteistyössä hankkeeseen osallistuvien kuntien kesken

  • työ- ja asiakasvastaanottotilojen järjestelyt tulee saattaa kuntoon ennen hankkeen käynnistymistä

 

Raision kaupunginhallitus on päättänyt 6.3.2017 päättänyt osallistuvansa kokeiluun. Näin ollen kokeilussa tulisivat olemaan Turun lisäksi Paimio, Sauvo, Raisio ja Naantali.

 

Esitys kokeilulainsäädännöksi sekä lausuntopyyntö ovat oheismateriaalina.

Oheismateriaali

  • Lausuntopyyntö 17.2.2017

  • Luonnos hallituksen esitykseksi

 

PERUSTURVAJOHTAJA:

 

Sosiaali- ja terveyslautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle, että Naantalin kaupunki osallistuu työllisyyspalvelujen kokeiluhankkeeseen ja edellyttää, että hankkeen onnistuminen varmistetaan esittelytekstissä olevalla tavalla.

 

SOSIAALI- JA TERVEYSLAUTAKUNTA:

 

Perusturvajohtajan ehdotus hyväksyttiin.



Poistuminen | Toimielimet | Sosiaali- ja terveyslautakunta | Pöytäkirja 08.03.2017 | Avaa haku