Poistuminen | Toimielimet | Tekninen lautakunta | Pöytäkirja 08.03.2017 | Avaa haku





Tekninen lautakunta

§ 12

08.03.2017

 

Itä-Immasen leikkialueen ja puistokäytävän yleisen alueen suunnitelma

 

162/10.05.03/2017

 

Tekninen lautakunta 08.03.2017 § 12

 

Vihersuunnittelija Kristiina Aaltonen 1.3.2017:

 

Sijainti ja nykytilanne

Suunnitellut Itä-Immasen leikkialue ja Soinistenpuiston käytävä sijaitsevat Immasen ja Itä-Immasen 2-vaiheen pientaloalueiden välisellä Soinistenpuiston alueella. Suunnitellun leikkialueen sivuitse on kaivettu vesi- ja viemärilinja Oravanmarjapolun päästä Peuratielle. Kaivuulinjaa ei ole sen sijainnista johtuen maisemoitu, mutta sen päälle on muodostunut ulkoilijoiden käyttämänä kaksi asuntoaluetta yhdistävä kulkuväylä. Hoitoluokaltaan alue on nykyisellään ulkoilu- ja virkistysmetsänä C2.

 

Itä-Immasen 2-vaiheen asemakaavassa leikkialueen paikaksi on määritelty Jänönpuisto. Leikkialueen sijoittamisesta asemakaavasta poiketen Soinistenpuistoon on oltu yhteydessä lähitalojen asukkaisiin, jotka ovat alustavasti suhtautuneet asiaan myönteisesti. Vaihtoehtoista sijoituspaikkaa puoltavat mm. se, että etäisyys lähimpiin taloihin kasvaa, Soinistenpuisto on paikkana valoisampi kuin Jänönpuisto ja rakennettavan käytävän myötä leikkialue on helpommin saavutettavissa myös Immasen ja Myllärinmäen suunnasta.

 

Tavoitteet

Tavoitteena on luoda Itä-Immasen alueelle toimiva ja turvallinen leikkikenttä sekä parantaa ulkoilijoiden reitistöä. Vesijohdon kaivuulinjalle rakennetaan puistokäytävä, joka maisemoidaan ja valaistaan. Leikkialueen ja käytävän välittömässä läheisyydessä viheralueet tulevat säännöllisen hoidon piiriin. Käytävän eteläpuolen avoimesta alueesta muodostetaan raivaamalla ja täyttämällä niittyalue, joka leikataan 1-2 kertaa kesäaikana. Kaiken kaikkiaan tavoitteena on, että alueen yleisilme muuttuu hoidetummaksi.

 

Leikkialue

Itä-Immasen leikkialue tarjoaa eri-ikäisille lapsille ulkoleikkialueiden perustoiminnot: hiekkaleikit, keinut, kiipeilyn ja liukumäen. Aluetta ei tässä vaiheessa aidata. Viihtyisyyttä ja turvallisuutta lisätään penkein ja valaistuksella. Uusia istutuksia käytetään vain kulkua ohjaavina, koska metsä ja olemassa olevat puut tuovat luonnon osaksi leikkialuetta. Luonnonmukaisuutta korostetaan käyttämällä putoamisalustoina turvahaketta. Valmis leikkialue hoidetaan A2-hoitoluokan mukaan.

 

Puistokäytävä

Puistokäytävä rakennetaan suurimmaksi osaksi vesijohtolinjauksen päälle. Valmiin sorapintaisen käytävän pituus on noin 170 metriä ja käyttöleveydeksi tulee 3 metriä. Käytävä valaistaan ja maisemoidaan, ja sen varrelle sijoitetaan penkki ja roska-astia. Käytävä reuna-alueineen hoidetaan A3-tasoisena.

 

Nykyinen avoin niittyalue ja ympäröivät metsät

Kaivuulinjan eteläpuolella on metsäalue, josta on muodostunut avoin vaikeasti hoidettava heinittyvä alue. Avointa aluetta raivataan ja täytetään tarpeellisin osin, jotta sitä voidaan hoitaa niittymäisenä 1-2 kertaa kesässä leikattavana alueena. Myllärinmäen suunnasta tulevan nykyisen käytävän viereinen metsäalue hoidetaan kuitenkin jatkossakin ulkoilumetsänä C2.

 

Itä-Immasen asemakaavassa leikkikentälle varattu alue Jänönpuistossa

Tien korkeusero luonnontilaiseen puistoon nähden luiskataan ja maisemoidaan. Istutuksissa käytetään lajeja, jotka sopivat luonnontilaiselle metsäalueelle ja menestyvät vähällä hoidolla. Luiskauksen yhteydessä rinnettä muotoillaan ja kasvillisuutta raivataan siten, että Jänönpuiston rinnettä on mahdollista käyttää pulkkamäkenä. Jänönpuiston alue hoidetaan lähimetsänä C1.

 

Rakentamiskustannukset ja toteutusaikataulu

Hankkeelle on osoitettu rahoitus vuoden 2017 talousarviossa 90 000 euroa.

 

Itä-Immasen leikkialueen rakentaminen on ajoitettu yhdyskuntatekniikan vuoden 2017 työohjelmassa elo-syyskuulle ja toteutetaan viheryksikön omajohteisena työnä.

 

Itä-Immasen leikkialueen ja puistokäytävän yleisen alueen suunnitelma liitteenä.

 

LIITE A1, TEKLA 8.3.2017.

 

TEKNINEN JOHTAJA:

 

Tekninen lautakunta hyväksyy Itä-Immasen leikkialueen ja puistokäytävän yleisen alueen suunnitelman ja päättää asettaa sen julkisesti nähtäville.

 

TEKNINEN LAUTAKUNTA:

 

Teknisen johtajan ehdotus hyväksyttiin.



Poistuminen | Toimielimet | Tekninen lautakunta | Pöytäkirja 08.03.2017 | Avaa haku