Poistuminen | Toimielimet | Kaavoitus- ja ympäristölautakunta | Pöytäkirja 20.04.2017 | Avaa haku





Kaavoitus- ja ympäristölautakunta

§ 25

20.04.2017

 

Jääkärieverstiluutnantti piiripäällikkö Aarne Peltosen muistopaasi

 

Kaavoitus- ja ympäristölautakunta 20.04.2017 § 25

 

Kaupunginarkkitehti Oscu Uurasmaa 12.4.2017:

 

Varsinais-Suomen maakuntasäätiö on tehnyt aloitteen Jääkärieverstiluutnantti piiripäällikkö Aarne Peltosen muistopaaden siirtämiseksi.

 

Aloite

 

"Turun Seudun Energiatuotanto Oy:n rakenteilla olevan voimalan alueella sijaitsi aikanaan Varsinais-Suomen Suojeluskuntapiirin leirialue. Leirialueen "isä" oli sk-piirin tuolloinen piiripäällikkö jääkärieverstiluutnantti Aarne Peltonen, jonka muistopaasi uudelleen pystytettiin sen nykyiselle paikalle vuonna 1986. Muistopaaden ympäristöstä on kesäaikaan huolehtinut Naantalin Reserviupseerit ry.

 

TSE:n uudisrakennus on jättämässä muistopaaden "varjoon", minkä vuoksi paadelle tulisi löytää uusi sijoituspaikka. Tiedustelen ystävällisesti, voisiko sijoituspaikka löytyä Kuparivuoren urheilukentän tuntumasta. - Miksi Kuparivuori? Kuparivuoren urheilukentän on aikanaan rakentanut Naantalin suojeluskunta ja kentän vihkijäiskilpailut pidettiin elokuussa 1925. Suojeluskuntien lakkauttamisen yhteydessä syksyllä 1944 Naantalin suojeluskunta lahjoitti urheilukentän Naantalin kaupungille.

 

Mikäli Naantalin kaupunki suostuu osoittamaan muistopaadelle uuden sijoituspaikan, sitoutuu Varsinais-Suomen Maakuntasäätiö sr vastaamaan siirto- ym. kustannuksista ja muistopaaden viereen kiinnitettävästä kyltistä. Naantalin Reserviupseerit ry huolehtisi edelleenkin muistopaaden ympäristöstä säätiömme vuosittaisella tuella.

 

Tapio Peltomäki, Asiamies, KTM / Varsinais-Suomen Maakuntasäätiö sr"

 

Sijoituspaikka

 

Kaupunginpuutarhuri Esa Viertola ehdotti muistopaaden sijoituspaikaksi urheilukentän päädyn rinnettä. Paikkaa katselmoitiin kaupunginpuutarhurin sekä museonjohtaja Anne Sjöströmin ja kaupunginarkkitehti Oscu Uurasmaan kanssa ja se todettiin hyväksi.

 

Kyseinen rinne on ollut aikanaan täynnä katsojia kun kentällä järjestettiin suuria tapahtumia. Nykyisen pukusuojarakennuksen paikalla oli aiemmin paviljonkirakennus. Ennen Ukko-Pekan sillan rakentamista viereinen tie oli aikanaan myös ainoa reitti kaupungista Luonnonmaan lossille.

 

Paikalta siivottaisiin nuorta puustoa pois ennen sijoittamista. Maaperä on tähän tarkoitukseen hyvä.

 

Liitteenä on kuva muistopaadesta ja sijoituspaikasta.

 

LIITE B1, KAAVYMP 20.4.2017

LIITE B2, KAAVYMP 20.4.2017

 

MAANKÄYTTÖPÄÄLLIKKÖ:

 

Kaavoitus- ja ympäristölautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle että Jääkärieverstiluutnantti piiripäällikkö Aarne Peltosen muistopaasi sijoitettaisiin Kuparivuoren yleisurheilukentän luoteispuolen rinteeseen, liitteenä olevan kuvan mukaiseen paikkaan sekä että kaupunginhallitus valtuuttaisi kaupunginpuutarhuri Esa Viertolan määrittelemään paaden tarkan sijainnin.

 

KAAVOITUS- JA YMPÄRISTÖLAUTAKUNTA:

 

Maankäyttöpäällikön ehdotus hyväksyttiin.



Poistuminen | Toimielimet | Kaavoitus- ja ympäristölautakunta | Pöytäkirja 20.04.2017 | Avaa haku