Poistuminen | Toimielimet | Kaavoitus- ja ympäristölautakunta | Pöytäkirja 20.04.2017 | Avaa haku




Kaavoitus- ja ympäristölautakunta

§ 35

20.04.2017

 

ELY-keskuksen lausunto ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta / E18 Turun kehätie välillä Naantali-Raisio

 

Kaavoitus- ja ympäristölautakunta 20.04.2017 § 35

 

Ympäristöpäällikkö Marjut Taipaleenmäki 3.4.2017:

 

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, ympäristö ja luonnonvarat-vastuualue, on 31.3.2017 antanut yhteisviranomaisen lausunnon (VARELY/1012/2016) ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta. Lausunto on annettu hankkeesta, joka koskee E18 Turun kehätien välillä Naantali-Raisio parantamista liikenteellisesti toimivaksi ja maankäytön kehittämistavoitteiden mukaiseksi.

 

ELY-keskuksen lausunnon mukaan ympäristövaikutusten arvioinnin tarkastelussa ovat mukana kattavasti ympäristökuormitus ja riskit sekä vaikutukset maisemaan ja kulttuuriperintöön, yhdyskuntarakenteeseen ja maankäyttöön sekä ihmisten elinoloihin, terveyteen ja viihtyvyyteen. Vaikutusten arvioinnissa on eritelty rakentamisaikaiset ja toiminnan aikaiset vaikutukset. Arvioinnissa on hyvin painotettu ja arvioitu lähtökohtaisesti hankkeen aiheuttamia YVA-lain tarkoittamia merkittäviä vaikutuksia. Tarkastelussa ovat painottuneet meluun, luonnonoloihin, maisemaan ja kulttuuriympäristöön sekä ihmisten elinoloihin liittyvät tekijät. Arviointiselostuksesta on annettu 12 viranomaislausuntoa. Yksityishenkilöt ja yhdistykset ovat esittäneet mielipiteitä kaikkiaan 10 kpl.

 

Lausunnon mukaan arviointiselostus on asianmukaisesti laadittu ja antaa hyvän kokonaiskuvan hankkeen ympäristövaikutuksista. Arviointi on yhteysviranomaisen lausunnossa todettu riittäväksi, joskin hankkeen jatkosuunnittelussa on kehotettu tekemään tarkennuksia mm. luonnonsuojelun, melun, maiseman, vesienhallinnan ja poikittaisliikenneyhteyksien huomioon ottamiseksi. Raision osuudelle suunniteltu kehittämisvaihtoehto RaVE1 on yhteysviranomaisen lausunnossa katsottu selvästi ongelmallisemmaksi kuin muut vaihtoehdot. Raisionlahden luonnonsuojelualueen läheisyyden vuoksi kyseisen vaihtoehdon toteuttamiskelpoisuus on lausunnossa arvioitu kyseenalaiseksi. Muiden vaihtoehtojen osalta hankkeen toteuttamiselle ei ole nähty esteitä.

 

Yhteysviranomaisen lausunto sekä arviointiselostus ovat kokonaisuudessaan nähtävänä ympäristöhallinnon internetsivuilla osoitteessa www.ymparisto.fi/E18turunkehatieYVA

 

YMPÄRISTÖPÄÄLLIKKÖ:

 

Kaavoitus- ja ympäristölautakunta merkitsee ELY-keskuksen lausunnon tiedoksi.

 

KAAVOITUS- JA YMPÄRISTÖLAUTAKUNTA:

 

Ympäristöpäällikön ehdotus hyväksyttiin.



Poistuminen | Toimielimet | Kaavoitus- ja ympäristölautakunta | Pöytäkirja 20.04.2017 | Avaa haku