Dynasty tietopalvelu Haku RSS Naantali

RSS-linkki

Kokousasiat:
http://aleksis.naantali.fi:80/poytakirjat/cgi/DREQUEST.PHP?page=rss/meetingitems&show=30

Kokoukset:
http://aleksis.naantali.fi:80/poytakirjat/cgi/DREQUEST.PHP?page=rss/meetings&show=30

Saaristolautakunta
Pöytäkirja 18.12.2018/Pykälä 37

Edellinen asia | Seuraava asia Muutoksenhakuohje Kokousasia PDF-muodossa

Saaristolautakunta

§ 37

18.12.2018

 

Lähimakuja Naantalin saaristosta-hanke

 

470/00.01.05/2018

 

Saaristolautakunta 18.12.2018 § 37

 

Viestintä- ja kehittämispäällikkö Tiina Rinne-Kylänpää

 

Hankkeen tavoitteet

 

Ruokamatkailu on merkittävä osa Suomen matkailun kehittämistä. Naantali on panostanut kansainvälisen matkailun tuotteisiin, joissa lähiruoka, meri ja saaristo ovat keskeisinä. Tällä hankkeella viedään tätä tavoitetta käytäntöön ja profiloidaan Naantalin saaristoa lähiruokaan.

 

Tavoitteena on kehittää saariston yritysten toimintaedellytyksiä. Hanke nostaa paikallisia saaristotuotteita esiin uudella tavalla ja siinä tuetaan paikallisten markkinoiden kehittämistä. Tavoitteena on myös lisätä yrittäjien ja eri toimijoiden välisiä verkostoja ja yhteistyötä. Hankkeessa lisätään yrittäjien valmiuksia yhteisillä ja avoimilla työpajoilla ja koulutuksilla.

 

Kohderyhmänä ovat saariston elintarvikeyrittäjät, tuottajat ja matkailu- ja ravitsemuspalvelut. Myös saariston yhdistykset ovat mukana yhteistyökumppaneina.

 

Saariston elinvoiman säilyttäminen on hankkeessa keskeistä. Myös paikalliskulttuuri, saaristolaisperinne ja tarinallistaminen nostetaan esiin kehittämistyössä.

 

Hankkeen toimenpiteet

 

1. Hankkeessa lisätään yrittäjien valmiuksia ja osaamista yhteisillä ja avoimilla työpajoilla ja koulutuksella, joihin hankitaan ulkopuolista asiantuntijapalvelua eri toimijoilta, kuten Turun Yliopisto (Kulta-hanke), Visit Finland (Hungry for Finland), Raseko, Turun AMK. Työpajat koostuvat yhteisestä tuotekehityksestä (sisältäen mm. jalostuksen, pakkaukset, esitteet, reseptiikan), markkinoinnista (mm. yhteinen visuaalinen ilme), palvelumuotoilusta, asiakkuuden hallinnasta sekä muista yrittäjien tarpeista lähtevästä koulutustarpeesta. Lisäksi järjestetään suunnittelutapaamisia esim. sadonkorjuujuhlan ja yhteisen markkinoinnin toteuttamiseksi.

2. Ajatuksena on Naantalin liittäminen osaksi Ahvenanmaalta alkanutta Skördefest-tapahtumaa. Kohderyhmänä ovat saariston elintarvikeyrittäjät, tuottajat ja matkailu- ja ravitsemuspalvelut sekä saariston yhdistykset. Tapahtuma toteutetaan syyskuussa 2019 Röölän lähiruokamarkkinoina ja saariston tilavierailuina. Uusi Naantalin sadonkorjuutapahtuma toteutetaan yhteistyössä Paraisten kaupungin kanssa. Ahvenanmaan Skördefest-juhlaan on suunniteltu opintomatka 19.9.-20.9.2020.

 

3. Naantalin alueen ravintoloihin saadaan uusia tuotteita, joissa lähiruoka on näyttävästi esillä. Uusien tuotteiden suunnittelua tehdään yhdessä.

 

4. Yhteinen markkinointi, mm. messunäkyvyys ja lähiruuan esiin nostaminen, mm. Matkamessuilla.

Hanke on alunperin suunniteltu toteutettavaksi ajalla 1.1.2019-30.9.2020.

Hankkeen kustannusarvio on 30 000 euroa, johon voidaan saada tukea 50-70 %, jolloin kaupungin omarahoitusosuudeksi jäisi 9000 - 15 000 euroa.

 

Saaristolautakunnan talousarviossa on määrärahavaraus hanketoimintaan 30 000 €, jossa on varaus elinvoimaohjelman kuluihin ja saariston tapahtumakuljetuksiin.

 

Leader-toimintaryhmä Varsin Hyvä ry:lle on jätetty hankehakemus 29.11.2018. Kehittämishanketta on haettu toimenpiteenä Elintarvikkeiden lyhyet toimitusketjut (16.4.).Hakemusta on käsitelty Varsin Hyvän hallituksessa 12.12.2018. Se siirrettiin hallituksen seuraavaan kokoukseen 7.2.2019, koska rahoittajat selvittävät vielä hankkeelle sopivaa rahoitusmuotoa. Mikäli myönteinen rahoituspäätös saadaan, sen aloittamisajankohta on helmikuu 2019.

 

VIESTINTÄ- JA KEHITTÄMISPÄÄLLIKKÖ:

 

Saaristolautakunta merkitsee hakemuksen tiedoksi.

 

SAARISTOLAUTAKUNTA:

 

Viestinä- ja kehittämispäällikön ehdotus hyväksyttiin.


Edellinen asia | Seuraava asia Muutoksenhakuohje Kokousasia PDF-muodossa